WASHINGTON - De controverse rond zijn voormalige predikant Jeremiah Wright en zijn nederlaag in de voorverkiezingen in Pennsylvania lijken de Democraat Barack Obama geen goed te hebben gedaan.

Van de Democratische kiezers denkt 51 procent dat Obama de nominatie van de Democratische partij voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de wacht sleept.

Dat is in vergelijking met een maand geleden een daling van 18 procentpunt, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van de krant The New York Times en de zender CBS.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat 48 procent van de Democraten nog altijd vindt dat Obama de kandidaat is die de meeste kans heeft de Republikein John McCain in de presidentsverkiezingen te verslaan. Een maand geleden was dat percentage nog 56.

Clinton

Desondanks is Obama voor 46 procent van de Democraten nog altijd de beste kandidaat, terwijl 38 procent liever ziet dat Hillary Clinton het tegen McCain opneemt.

Van de ondervraagden noemde 56 procent de Democratische partij verdeeld. Van de Republikeinen omschreef 60 procent de eigen partij als een eenheid.

Afstand

Obama nam eerder deze week openlijk afstand van zijn oude vriend en predikant, dominee Wright. Deze man, die Obama in de echt verbond met zijn vrouw Michelle, speelde een steeds negatievere rol in de campagne van Obama.

De anti-Amerikaanse en antiblanke houding van Wright werden direct in verband gebracht met Obama, die Wright als zijn geestelijk mentor zou beschouwen.