De verkiezingen om de democratische presidentskandidaat zorgen voor hernieuwd internationaal vertrouwen in de Amerikaanse politiek, stelt opinieblad Time.

Barack Obama haalde het in een speech al eens aan; bij de voorverkiezingen in Iowa bleef de opa van een van zijn medewerkers op tot 5 uur 's morgens om de uitslag te kunnen meemaken. De man was 81 jaar oud en woonde in Uganda.

Dit is volgens Time typerend voor deze verkiezingen. De tijd waarbij de wereld pas aandacht kreeg voor de verkiezingen toen de kandidaten bekend waren is voorbij. Omdat er een nieuwe president in aantocht is lijkt er vernieuwd elan en hoop op een betere toekomst.

Maanden geleden al werden bibliotheken over de hele wereld aangevuld met boeken over Amerikaanse politiek. Politieke literatuur vloog van Italië tot Japan over de toonbank.

Bush

De belangrijkste reden voor de toegenomen interesse in de verkiezingen is George Bush. Zijn presidentschap heeft ervoor gezorgd dat de internationale opinie jegens Amerika negatiever is geworden. Met name sinds de oorlog in Irak.

De laatste jaren heeft de Bush-regering gezorgd voor een anti-Amerika-houding, daar waar men aanvankelijk enkel anti-Bush was. Volgens de Pakistaanse journalist Ahmed Rashid is de Bush-agenda failliet en zal de nieuwe regering een nieuwe wereldagenda op moeten stellen.

Niet saai

Wat ook bijdraagt aan de internationale aandacht voor de verkiezingen is dat deze allesbehalve saai is. De kandidaten zijn boeiend en divers: een vrouw, een zwarte, een mormoon, een strenge Christen en een oorlogsveteraan.

Hillary Clinton heeft een streepje voor bij hen die goede herinneren hebben aan het presidentschap van haar man Bill. McCain oogt dapper en degelijk. Barack Obama is als zoon van een immigrant iemand waarin veel mensen zich herkennen.

Campagnes

De grootscheepse en peperdure campagnes zijn zo spectaculair dat ze de wereld laten zien hoe boeiend het Amerikaanse systeem kan zijn. Door de toename van het aantal middenklassegezinnen in China en India is het ook daar steeds vaker mogelijk om de verkiezingen op tv te volgen.

In Afrika is de toegenomen belangstelling vooral te danken aan de openheid waarmee de campagne in Amerika gevoerd wordt. Dat is voor de inwoners van een land als Kenia iets unieks. Daar worden de verkiezingen gekenmerkt door ondoorgrondelijkheid, gesjoemel met stemmen en stammenpolitiek.

Yes we can

In Italië heeft een kandidaat voor het premierschap de campagnetechniek van Obama overgenomen. Het door de zwarte Democratische kandidaat veelgebruikte "Yes we can" gebruikt Walter Veltroni momenteel in het Italiaans (Si, possiamo) en Italiaans dialect (Se po'ffa'). In Hong Kong wordt er zelfs studie gedaan naar hoe Obama zijn boodschap overbrengt.

Of de vernieuwde spirit internationaal het geschonden blazoen zal oppoetsen valt te bezien. Amerikaanse presidenten volgen in de eerste plaats hun eigen agenda.

Eventuele handelsbarrières en het voortzetten van de operatie in Irak zal de reputatie van de VS opnieuw pijn doen. Voorlopig hoef je je echter even niet meer te schamen als je Amerika een leuk land vindt.