WASHINGTON/PORTLAND - Ook in de hoogste Amerikaanse politieke kringen kan het verkeren. Dat hebben Hillary Clinton en Barack Obama deze week aan den lijve ondervonden. Beide Democratische presidentskandidaten konden overwinningen claimen, maar moesten ook klappen incasseren.

Hoewel hij in peilingen voorbij werd gestreefd door Clinton, lijkt senator Obama de week het beste te hebben afgesloten.

Op vrijdag kreeg de zwarte senator de officiële steunbetuiging van de vooral onder Latino's populaire gouverneur Bill Richardson van New Mexico, die eerder in het jaar ook een gooi deed naar de Democratische nominatie.

"Ik geloof dat hij een leider is die je maar één keer tegenkomt en die ons land bijeen kan brengen en Amerika's morele leiderschap in de wereld kan herstellen", stelde gouverneur Richardson, die onder president Bill Clinton onder meer nog diende als ambassadeur bij de VN en als minister van Energie.

Detail

Pijnlijk detail voor Hillary Clinton is dat Richardson zich mag rekenen tot de huisvrienden van de Clintons. De gouverneur keek dit voorjaar nog samen op de bank met oud-president Clinton de Superbowl, de kampioenswedstrijd in het American Football.

Richardson stak zijn waardering voor de Clintons vrijdag niet onder stoelen of banken "maar het is tijd voor een nieuwe generatie leiders".

De gewezen first lady kreeg nog twee klappen te verwerken. Clinton hoopte op nieuwe verkiezingen in de staten Michigan en Florida, maar kreeg ze niet.

De staten verloren hun gedelegeerden voor de nationale conventie omdat ze in strijd met de partijregels de voorverkiezingen te vroeg hadden gehouden. Clinton won de beide verkiezingen.

Obama

Het waren donderdag echter aanhangers van Obama in de senaat van Michigan die de zwarte senator weer aan de overwinning hielpen. Ze staken met succes een stokje voor een nieuwe stembusgang, meldde de krant Detroit Free Press vrijdag.

Voor Clintons campagne restte niet veel meer dan weer fel uit te halen naar Obama.

"Met betrekking tot de voorverkiezingen in Michigan en Florida lijkt senator Obama alleen maar nee te kunnen zeggen: nee tegen het aanvaarden van de uitslag in januari, nee tegen een nieuwe stembusgang, nee tegen stemmen per post. Het is onacceptabel kiezers die in januari hebben gestemd, hun stem af te nemen", aldus een zegsman.

werkagenda's

Slecht nieuws voor Clinton was ook het vrijgeven van haar werkagenda's uit de tijd dat ze in het Witte Huis woonde. Ze voorzien haar Democratische en Republikeinse tegenstanders van gratis munitie om gaten te schieten in haar verhaal.

Barack Obama kwam deze week evenwel ook stevig onder vuur te liggen. Hij moest vol aan de bak om zich te distantiëren van zijn wat al te vurige gewezen spiritueel leider, dominee Jeremiah Wright.

Radicale preken waarin de predikant de Verenigde Staten ervan betichtte door en door racistisch te zijn en het letterlijk vervloeken van de VS, toonden zich ware kijkcijferkanonnen.

Obama's populariteit in de peilingen duikelde. De voorsprong die hij had, verdampte als sneeuw voor de zon.