AMSTERDAM - De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft een kans laten lopen om een electorale slag te maken tijdens zijn bezoek in Bagdad, eerder deze week. Dat schrijft columnist David Broder van de Washington Post.

Terwijl Barack Obama en Hillary Clinton elkaar de tent uit vechten om in november de Democratische presidentskandidaat te mogen zijn, was John McCain afgelopen week op zijn dooie akkertje bezig met een wereldreis.

Hij ging langs wereldsteden en ontmoette, samen met zijn politieke steunpilaren Joe Lieberman en Lindsey Graham, de belangrijke wereldleiders.

In de peilingen doet hij het nog steeds goed, maar toch zal McCain zijn bezoek aan Bagdad als een gemiste kans ervaren, stelt Broder.

Zwakte

Een zwakte van McCain is dat hij gelinkt wordt aan de impopulaire George Bush en daarmee automatisch aan zijn beleid. Dat beleid heeft ervoor gezorgd dat het in Irak een puinhoop is en de economie op zijn gat ligt. John McCain is altijd voorstander geweest van de oorlog in Irak.

Vlak voor het bezoek van de Republikeinse presidentskandidaat aan Irak werd hem door generaal David Petraeus, baas van de Amerikaanse troepen in Irak, een mogelijkheid aangereikt om een politiek statement te maken. Hij zou zich hiermee kunnen loswrikken van Bush.

Petraeus stelde in de Washington Post dat de regering van de Iraakse president Al Maliki zich niet voldoende inzet om een einde te maken aan de politieke impasse. Hierdoor zijn er geen provinciale verkiezingen uitgeschreven en is de oliewet nog steeds niet rond.

De generaal verwijt Al Maliki weinig te doen met de kansen die dankzij het Iraakse en Amerikaanse leger zijn geschapen.

Statement

George Bush heeft jegens de Iraakse regering nooit gedreigd met consequenties of deadlines gesteld. John McCain had daarentegen in Irak een statement kunnen maken dat het geduld van de Amerikanen eindig is.

Had McCain in Bagdad die harde eisen gesteld dan had hij volgens Broder in de eerste plaats aan de Irakezen duidelijk gemaakt dat de volgende president, Democratisch of Republikein, in ieder geval minder makkelijk is dan de huidige.

Daarnaast had hij dan openlijk afstand genomen van de terughoudende aanpak van George Bush. Voorlopig is elke associatie met de huidige president slecht voor het electoraat.