MANCHESTER - De Republikeinse presidentskandidaat John McCain is officieel begonnen met zijn zoektocht naar een 'running mate'. Hij hield woensdag zijn kaken op elkaar over mogelijke kandidaten voor het vicepresidentschap.

Iemand vinden die zijn visie deelt, is volgens de 71-jarige oorlogsveteraan belangrijker dan het hebben van een 'persoonlijke band'.

Een verslagen rivaal van McCain, voormalige gouverneur van Massachusetts Mitt Romney, heeft inmiddels laten doorschemeren dat hij "zich vereerd" zou voelen als hij zou worden gevraagd. McCain heeft zich positief uitgelaten over Romney, maar wilde woensdag niet zeggen of hij hem overweegt.

September

Een besluit wordt niet op korte termijn verwacht. Presidentskandidaten wachten vaak vlak voor de partijconventie, die hen officieel zal aanwijzen, met het bekendmaken van hun rechterhand. Die vindt ditmaal begin september plaats.

McCain en zijn toekomstige running mate zullen het moeten opnemen tegen een van de Democratische kandidaten die nog volop in de race zijn: Barack Obama en Hillary Clinton. De verkiezingen zijn op 4 november.