AMSTERDAM - Zelfs al wint ze alle overgebleven voorverkiezingen, dan nog haalt Hillary Clinton haar rivaal Barack Obama niet in bij de race om de steun van de Democratische gedelegeerden.

Maar Obama heeft op de partijconventie eind deze zomer, waar de Democratische presidentskandidaat wordt aangewezen, niet genoeg aan een voorsprong van gewone gedelegeerden.

De zogenoemde supergedelegeerden, partijbonzen en congresleden, zullen de doorslag geven. Obama heeft momenteel meer gewone gedelegeerden, maar Clinton won in de meeste grote staten. Wat moeten de supergedelegeerden doen? Uiteraard beantwoorden de twee campagneteams die vraag verschillend.

"Ik denk dat het een grote fout zou zijn van de Democraten om de wens van de kiezers in de primaries en de caucussen niet te respecteren", zegt de gouverneur van Wisconsin, Obama-aanhanger Jim Doyle.

Geen mandaat

Maar Clinton-woordvoerder Doug Hattaway noemt de voorsprong die Obama heeft in het aantal gedelegeerden zeker geen mandaat van de kiezers. "Sommige supergedelegeerden zullen afgaan op de verdeling van gedelegeerden, maar velen zullen zich achter de kandidaat scharen die kan winnen."

Zo bezien is de positie van Clinton sterk, zegt Hattaway, omdat de senator uit New York wint in de staten en de districten die bij de landelijke verkiezingen cruciaal zijn. Clinton won deze week drie van de vier voorverkiezingen en gaf haar campagne daarmee een hoognodige injectie, na een reeks nederlagen.

Maar ze won slechts twaalf gedelegeerden meer dan Obama, die een voorsprong heeft van 140 gedelegeerden. Er zijn nog maar 614 gedelegeerden te verdelen bij primaries en caucussen, wat inhoudt dat Clinton 62 procent van de stemmen moet krijgen om Obama in te halen, blijkt uit een analyse van het persbureau AP.

Omdat de Democratische voorverkiezingen niet volgens het winner-take-all principe zijn georganiseerd, is dat praktisch onmogelijk.

Interpretatie

De campagneteams interpreteren de overwinningen van Clinton in hun eigen voordeel. Alleen als Clinton een groot deel van de voorsprong van Obama had afgesnoept had ze een plausibele kans gemaakt op de nominatie, stelt campagnemanager van Obama, David Plouffe. Clinton heeft gefaald, zegt hij.

Het campagneteam van Clinton wijst op haar eerdere overwinningen in belangrijke staten als New Jersey, New York en Californië en werpt de vraag op waarom Obama niet in Texas en Ohio kon winnen. Clinton kan in Ohio winnen van de Republikeinse kandidaat John McCain, stelt het team. Maar kan Obama dat ook?

Pennsylvania

De belangrijkste overgebleven voorverkiezingen hebben op 22 april plaats in Pennsylvania, waar 158 gedelegeerden op het spel staan. Het team van Clinton is optimistisch over haar kansen.

Obama wint naar verwachting de caucussen in Wyoming van zaterdag en dinsdag de primary in Mississippi, maar Clinton voert er een intensieve strijd om haar nederlagen te beperken. Adviseurs van Clinton geven toe dat haar eerdere strategie om sommige staten te negeren, met name staten die caucussen houden, onverstandig is geweest.

Cruciale rol

De ongeveer achthonderd supergedelegeerden spelen een cruciale rol. Meer supergedelegeerden hebben zich al voor Clinton uitgesproken dan voor Obama: 242 ten opzichte van 208.

Maar die voorsprong is tanende. De laatste tijd heeft Obama er meer dan vijftig supergedelegeerden bij gekregen, terwijl Clinton er een heeft verloren. Gewone en supergedelegeerden bij elkaar opgeteld staat Obama op 1568 en Clinton op 1462, blijkt uit een telling van AP.

Achtergrond

De strijd om de supergedelegeerden speelt zich vooral op de achtergrond af, maar is intens. Zeker zes supergedelegeerden zijn van Clinton overgestapt op Obama. David Parker, een supergedelegeerde uit North Carolina die zich nog niet heeft uitgesproken, zegt door beide campagneteams onder druk te worden gezet.

Als het verschil tussen Clinton en Obama na de laatste voorverkiezingen minder dan vijftig gedelegeerden is, staat het de supergedelegeerden volgens hem vrij om te stemmen op wie zij de beste kandidaat vinden.

Maar als Obama dan op een voorsprong van 150 of meer gedelegeerden staat, dan moeten de supergedelegeerden de wens van de meerderheid van de kiezers respecteren en zich op de partijconventie aan het eind van de zomer achter hem scharen, zegt Parker. "Maar sommige mensen negeren een rood licht."