NEW YORK - Op een rij stoelen achter in het hel verlichte zaaltje in de New Yorkse wijk Harlem zet een groepje jonge vrouwen monter de Obama-slogan in: Yes we can! Gezichten om hen heen blijven echter bezorgd naar het plasmascherm turen, waar presentators felgekleurde grafieken met verkiezingsuitslagen presenteren.

Ongeveer veertig blanke en zwarte supporters van Barack Obama hebben zich dinsdagavond verzameld in het met bamboewandjes en Afrikaanse kunst versierde zaaltje van het Tribal Spears buurthuis. Samen wachten ze voor het scherm gespannen de uitkomst af van de voorverkiezingen.

"Ik ben zo trots op hem", zegt Nicole Phillips, nerveus met haar zwarte handtasje wringend. "Obama is de eerste zwarte Amerikaan die het patroon doorbreekt."

Verzwakken

Maar angst is er ook. "Natuurlijk maak ik me zorgen", zegt Michael Washington. "Een lange strijd kan de partij verzwakken. We moeten de tijd gebruiken om de Replubikein John McCain te bevechten, niet elkaar." Washington is oprichter van Harlem4Obama, die een groep Obama-aanhangers in Harlem vertegenwoordigt.

De spanning in Tribal Spears neemt met de minuut toe. Een gealarmeerd "Ohhhh!" klinkt als bekend wordt dat de democratische rivalen Hillary Clinton en Barack Obama nek-aan-nek liggen in de staat Texas.

Symbool

Hoewel de race in Ohio en Texas geen overwinning voor Obama oplevert, is het vertrouwen van deze aanhangers in hun idool niet geschonden. "Het belangrijkste is dat Obama een symbool zal vormen", aldus Phillips, een 35-jarige politiek analist uit Harlem. "Het doet er niet toe wat je afkomst is, je kan president worden."

Ook Ted Ingram, een docent uit de Bronx, voelt dat er met de opkomst van de zwarte senator iets aan het veranderen is. "Het is geruststellend om iemand van jouw kleur te horen spreken over wat hij heeft meegemaakt. Het is herkenbaar en bemoedigend," zegt hij dromerig.

Erfenis

Frank Morris, die met toegeknepen ogen naar het televisiescherm kijkt, valt Ingram bij. "Obama is de eerste sinds Malcolm X en Martin Luther King die de mensen weer zo emotioneert," meent hij. "Obama is onderdeel van die erfenis."

Onderwijs

Maar naast de symboliek spelen Obama's politieke ideeën ook een rol. Morris, een grootvader uit Harlem, vindt het onderwijs in de achterstandswijken zoals Harlem slecht. "Obama gaat dat verbeteren", denkt hij.

Ook steunt hij het plan van de zwarte senator om de gezondheidszorg te verbeteren. "Onze kinderen moeten gelijke kansen krijgen. Bush heeft dit land vernield, Obama is de frisse wind die we nodig hebben."

Rassenscheiding

Ook Nicole Phillips staat achter de standpunten van Obama. Maar bij haar overheerst toch de etnische achtergrond: "Mijn ouders zijn opgegroeid in het zuiden van de Verenigde Staten toen daar nog rassenscheiding was. Ze kunnen het nog maar nauwelijks geloven", zegt ze. "En eerlijk gezegd, had ik zelf ook niet gedacht dat ik dit ooit zou mogen meemaken."