Eerlijk is eerlijk: Ik had al een column geschreven die uitging van een forse winst van Barack Obama. Ik had een mooi betoog bedacht over de komende race tussen John McCain en Barack Obama. Ik zou er in de vroege uurtjes van woensdag nog wat actuele uitslagen aan toevoegen en klaar-is-kees. Niet dus. Door Charles Groenhuijsen

Om vier uur in de ochtend word ik wakker en zie tot mijn schrik op CNN dat Hillary in een paar staten aan het winnen is. Oei. Niet op gerekend. Dus zit ik nu in mijn pyjama - schuin oog op CNN - een nieuwe column te tikken. Een onderwerp verzinnen is geen probleem. De column moet natuurlijk gaan over het gruwelijke gekift en gekijf onder de Democraten.

Democraten: hopen dat het snel voorbij is

Hoe lang gaat dit nog door? Obama heeft Hillary niet de knock-out klap gegeven waar hij op hoopte. Elf keer achter elkaar won hij voorverkiezingen. Nu was het de beurt aan Hillary.

Haar man Bill was altijd op zijn best als hij diep in de politieke puree zat. Steeds weer kwam hij terug. Hij hield er de eretitel Come Back Kid aan over. Hillary is nu de Come Back Girl. Ze is een vechtjas ("Never give up") en heeft de Obama-trein afgeremd. Petje af voor Hillary!

Uit democratisch oogpunt is dat prachtig. Een nek-aannek race houdt de wedloop spannend. Kiezers zorgen steeds voor verrassingen. Hun stem doet er écht toe. Uw columnist weet nu al dat hij een beetje verdrietig zal zijn als het allemaal voorbij is. Wat zal ik de spanning en opwinding van deze politieke titanenstrijd missen.

Toch moet je voor de Democraten van harte hopen dat de strijd tussen Obama en Clinton snel voorbij is. Nog meer gekissebis tussen Barack en Hillary is schadelijk voor de partij en voor de kansen om in november een Democraat in het Witte Huis te krijgen.

Joepie! Democratisch geruzie niet voorbij

Weet u waar dinsdagnacht misschien wel het hardst gejuicht werd toen bleek dat Hillary in een paar staten won? Bij de Republikeinen natuurlijk: "Joepie, het Democratische geruzie is nog niet voorbij." De aanhangers van Republikein John McCain weten dat hij op 4 november meer kans heeft tegen Hillary dan tegen Obama.

Ik zie de Republikeinse TV-spotjes al voor me: "Die Democraten kunnen hun eigen partij niet eens besturen. En die denken dat ze het land, ja zelfs zo'n beetje de wereld kunnen regeren. Laat me niet lachen".

Leuk hoor die lange rij voorverkiezingen! Maar ze brengen de Democraten nu veel schade toe. Een overtuigende nederlaag had Hillary de kans geboden de handdoek in de ring te gooien. Nu vecht ze natuurlijk door.

Uit democratisch oogpunt rampzalig

Maar - even een domper op de feestvreugde van de Hillary-aanhangers: Ze won niet met de cijfers die ze nodig had om Obama van een eindoverwinning af te houden. Een journalist van Newsweek heeft overtuigend aangetoond dat Hillary in de strijd om de gekozen partij-gedelegeerden nauwelijks meer kan winnen. Die afgevaardigden wijzen komende zomer op de partijconventie definitief de Democratische kandidaat aan.

Obama heeft al zo veel van die gedelegeerden binnen gehaald dat alleen een wonder Hillary nog kan redden. Dus moeten de "super-gedelegeerden" de beslissing brengen. Dat zijn de vele honderden partijbonzen die op de conventie meestemmen. Zij kunnen Hillary rekenkundig nog aan een overwinning helpen.

Maar dat zou uit democratisch oogpunt weer rampzalig zijn. Want stemmen dan de kiezers in meerderheid voor Obama maar de leden van de partij-elite voor Hillary? Het is toch hardstikke ondemocratisch om de wens van de kiezers naast je neer te leggen? Wat zouden de Obama-aanhangers dan kwaad zijn. En terecht.

Zo werken de Democraten zichzelf steeds verder in de prut.
En er is geen weg terug.

Voor de Democraten is het nu te laat.
Barack en Hillary knokken door tot het einde.
Tot het bittere einde?
Op vier november weten we het antwoord.

PS. In een eerdere versie van deze column suggereerde ik per abuis dat Barack Obama nu verder had voor gelegen als de Democraten - net als de Republikeinen - het Winner Takes All systeem hadden toegepast. Foutje... Dan had Hillary nu - door winst in een aantal grote staten - juist voor gelegen. Je kunt het zelf narekenen op deze site.

Reageer

Reageer op deze column