DALLAS/CLEVELAND - Met Super Tuesday II heeft de Republikeinse presidentskandidaat Mike Huckabee - ook al is het in de schaduw van de Democratische titanenstrijd tussen Hillary Clinton en Barack Obama - nog één dag om te schitteren.

Daarna valt vermoedelijk het doek voor de gewezen baptistendominee uit Arkansas. In de vier staten waar dinsdag verkiezingen plaatshebben, legt hij het in de peilingen steevast met ruime cijfers af tegen de torenhoog favoriet John McCain.

Zieltjes

Doorzettingsvermogen kan de gewezen gouverneur van Arkansas niet ontzegd worden. Tot en met maandag probeerde hij vooral in de staat Texas zieltjes te winnen. Hij kreeg daarbij voor de zoveelste keer bijstand van acteur en de voormalige karatekampioen Chuck Norris.

"Als Huckabee wint in Texas kan John McCain niet alle 1191 gedelegeerden krijgen", aldus de man bekend van de ook in Nederland uitgezonden televisieserie Walker Texas Ranger. Hij riep studenten op Huckabee te steunen en hem overwinning te bezorgen in de Lone Star State.

Kopstukken

De kandidaat zelf prees tijdens dezelfde bijeenkomst de eigengereidheid van Texanen. Kopstukken uit de partij die hem hadden gevraagd uit de race te stappen, kregen een veeg uit de pan. "Texanen zijn een hardnekkig onafhankelijk volk. Je vertelt ze niet wat ze moeten doen", aldus Huckabee.

Nominatie

Op het spel staan dinsdag, als de staten Rhode Island, Vermont, Ohio en Texas naar de stembus gaan, in totaal 256 Republikeinse gedelegeerden. Om zeker te zijn van de nominatie van de Republikeinse Partij moet een kandidaat minstens 1191 gedelegeerden verzamelen.

Senator McCain uit Arizona heeft er tot nog toe volgens een telling van de politieke internetsite Realclearpolitics 1019. Huckabee staat volgens dezelfde telling op 254 gedelegeerden.