CLEVELAND/DALLAS - De Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Barack Obama geven elkaar ook twee maanden na aanvang van de verhitte strijd om de nominatie van de partij weinig toe.

Voorafgaand aan de volgens analisten cruciale voorverkiezingen in de staten Ohio en Texas dinsdag staan de twee in peilingen vrijwel op gelijke hoogte.

Dat is slecht nieuws voor de gewezen first lady. Senator Clinton leed elf nederlagen op rij en zit verlegen om grote robuuste overwinningen om de spectaculaire opmars van haar collega uit Illinois te stuiten.

Nominatie

Deskundigen zien het als haar laatste kans om uitzicht te blijven houden op de nominatie van haar partij voor de presidentsverkiezingen van 4 november.

Steunbetuigingen

Hoewel de twee kandidaten elkaar op het vlak van gedelegeerden, die in augustus op de nationale partijconventie formeel de Democratische kandidaat aanwijzen, niet veel ontlopen, heeft Obama er meer verdiend via verkiezingen. Clinton heeft vooralsnog meer steunbetuigingen gekregen van partijbonzen met stemrecht op de conventie, de Superdelegates.

Voorsprong

De zwarte senator heeft ontegenzeggelijk een belangrijke troef in handen door zijn voorsprong in 'echte' door het volk gekozen gedelegeerden.

Superdelegates mogen op elk gewenst moment hun steunbetuiging aan een kandidaat intrekken en een ander steunen. Bovendien hebben veel Superdelegates zich nog niet uitgesproken. Zij neigen ernaar de stem van de kiezers te volgen, wat in het voordeel van Obama zou zijn.

Verlies

Hoewel campagnestrategen van Clinton voorzichtig hebben laten vallen dat ze ook na verlies in Ohio en Texas nog een weg zien voor de kandidate, lijken de Clintons er een andere mening op na te houden.

Afgelopen

Twee weken terug verklaarde ex-president Bill Clinton nog met zoveel woorden dat ze in de twee staten moet winnen "anders is het afgelopen". Hillary Clinton zelf zinspeelde afgelopen weekeinde ook op haar vertrek als ze verliest.

"Dit is een van de meest monumentale beslissingen die een Texaan moet nemen. U huurt in feite de volgende president van de Verenigde Staten in", hield ze toehoorders zaterdag in Texas voor.

Strijd

Een dag later zei ze echter tegen journalisten dat ze er geen enkele moeite mee heeft dat de strijd om de nominatie zo lang duurt. In haar optiek schaadt het de Democratische partij in ieder geval niet.

"Ik denk dat het feit dat de strijd nog niet beslist is en nog zo spannend is, geweldig is voor de partij en voor het land. Zwaarbevochten voorverkiezingen vormen een onderdeel van de Amerikaanse politiek."

Kiezers

Tot dinsdagavond gaat de strijd tussen Clinton en Obama in ieder geval op alle niveaus verbeten verder. Tot maandagavond blijven beide kandidaten proberen zoveel mogelijk twijfelende kiezers over de streep te trekken.

Daarna kunnen alleen lokale campagnemedewerkers nog een verschil uitmaken. In Texas en Ohio zullen ze zoveel mogelijk kiezers uit het eigen kamp naar de stembus moeten zien te krijgen; ook als dat betekent dat ze bejaarden moeten helpen met aankleden en hen moeten begeleiden naar gereedstaande auto's die hen naar het stembureau rijden.