WASHINGTON - In drie staten van de Verenigde Staten worden dinsdag voorverkiezingen gehouden. In de staten Virginia en Maryland en in de District of Columbia, waar de hoofdstad Washington onder valt, kunnen burgers een voorkeur uitspreken voor een presidentskandidaat van de Republikeinse of de Democratische partij.

Bij de Democraten gaat de race tussen de senatoren Hillary Clinton en Barack Obama. De laatste hoopt zijn zegereeks voort te zetten en de drie kleine staten in de wacht te slepen. Peilingen geven hem een kleine voorsprong.

In het weekeinde versloeg hij de voormalige first lady nog in vier staten. Clinton richt zich volgens haar medewerkers meer op de voorverkiezingen in de grote staten Ohio en Texas waar veel kiesmannen te winnen zijn.

Uitdager

Bij de Republikeinen is de 71-jarige senator John McCain uit Arizona duidelijk favoriet. Hij hoopt zijn status waar te maken en zijn laatste uitdager Mike Huckabee een slag toe te brengen. In het weekeinde verloor McCain echter nog in twee staten van Huckabee. De druk op Huckabee neemt toe om uit de race te stappen in het belang van de eenheid van de partij.

De eerste uitslagen worden woensdagochtend vroeg verwacht.