ARLINGTON - De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton is donderdag ingesprongen op de nieuwe politieke verhoudingen in de VS. In een toespraak in de staat Virginia, waar dinsdag verkiezingen plaatshebben, liet ze Barack Obama links liggen en richtte ze haar pijlen op de Republikein John McCain.

Hoewel Clinton haar collega-senator uit Arizona "een vriend" noemde, schort er wat haar betreft toch ook wel wat aan de 71-jarige kandidaat.

"Ik geloof dat hij meer van hetzelfde biedt", aldus de gewezen first lady over de man die de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen op een haar na binnen heeft.

Terugtrekking

Clinton haalde daarbij voorspellingen van McCain aan dat de VS nog honderd jaar in Irak zullen zitten. Ze beloofde - indien gekozen - met een plan te komen voor de terugtrekking van de troepen uit Irak binnen zestig dagen, meldde de Amerikaanse krant The Washington Post vrijdag.

Economie

Op het vlak van de economie, dat voor veel kiezers vooralsnog het belangrijkste verkiezingsthema is, kan de senator uit Arizona volgens haar ook weinig potten breken.

"Senator McCain heeft gezegd dat hij niet veel weet over de economie en staat hetzelfde beleid voor dat de afgelopen tien jaar niet heeft gewerkt."

Obama

Haar tegenstander in de strijd om de Democratische nominatie, Barack Obama, kreeg van Clinton alleen aandacht toen ze sprak over het thema gezondheidszorg. In tegenstelling tot haar plannen, biedt het programma van de senator uit Illinois geen ziektekostenverzekering voor iedereen, stelde ze.

Nek-aan-nek

Clinton en Obama zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace voor de nominatie van de Democratische Partij. Recente peilingen wijzen uit dat Obama het in de ogen van veel Amerikanen beter zal doen dan Clinton als de strijd om het presidentschap tegen John McCain gevoerd moet worden.