PHOENIX/WASHINGTON - De Republikeinse presidentskandidaat John McCain zal opnieuw toenadering zoeken tot ultraconservatieve kiezers.

Daartoe zal de senator uit Arizona donderdag de Conservative Political Action Conference toespreken, een machtige conservatieve belangengroepering aan de basis van de partij.

Boodschap

"Mijn boodschap zal zijn dat we allemaal conservatieve principes delen en dat we samen moeten komen rond de issues waar we het over eens zijn", aldus de politicus woensdag.

McCain is sinds 2000 in onmin met ultraconservatieve Republikeinse christenen omdat hij de conservatieve leiders Pat Robertson en Jerry Falwell "agenten van intolerantie" noemde.

Kans van slagen

Of McCain succes zal hebben is nog maar de vraag. Ultraconservatieve commentatoren en radiopresentatoren Rush Limbaugh, Ann Coulter, Sean Hannity en Laura Ingraham kunnen hem niet luchten en doen er alles aan om hem de conservatieve stem te ontzeggen.

Europa

De Amerikaanse senator liet ook weten twee afspraken te hebben afgezegd in Europa afgezegd, omdat hij zich compleet op de race naar het Witte Huis wil richten.

McCain had voor vrijdag een afspraak met de Britse premier Gordon Brown in Londen en zou in het weekend een informele top in München bijwonen.

Op Super Tuesday liep de Republikein McCain echter uit op zijn rivalen en het ziet ernaar uit dat hij de Republikeinse presidentskandidaat wordt.

Winnen

"Ik denk dat we dit ding zo snel mogelijk moeten winnen", zei hij woensdag. Zaterdag hebben de volgende voorverkiezingen plaats, in de staten Kansas, Louisiana en Washington.