WASHINGTON - Amerikaanse kiezers waren dinsdag gretig om hun voorkeur kenbaar te maken, sommige kiezers zelfs iets te gretig. In staten als Virginia en Wisconsin kwamen mensen veel te vroeg opdraven bij stemlokalen, meldden lokale media dinsdag.

In Virginia, dat pas over een week naar de stembussen gaat, meldden mensen zich dinsdag al bij hun gebruikelijke stemlokalen. Ze stonden voor dichte deuren.

Rond het middaguur had de statelijke kiescommissie al vierhonderd telefoontjes binnengekregen met de vraag waarom kieslokalen nog dicht waren.

Opkomst

Het zijn aanwijzingen dat de opkomst hoog zal liggen. Bij voorgaande verkiezingen lag het aantal verontruste bellers op nog niet de helft, of een derde, meldde de nieuwszender Fox News.

In het noordelijke Milwaukee trotseerden vroege kiezers de kou en sneeuw om hun voorkeur kenbaar te maken. Ook zij ontdekten te laat dat ze veel te vroeg waren. Pas over twee weken is de staat Wisconsin aan de beurt.

Lange rijen

Ook in de staat Georgia werd het geduld van de kiezers op de proef gesteld. De opkomst lag er dinsdag hoog en lange rijen vormden zich bij de stemlokalen.

De wachttijden liepen navenant op. Op sommige plaatsen moesten mensen tot anderhalf uur wachten om hun voorkeur kenbaar te maken. Het stemmen zelf duurde nog geen halve minuut.

Vertragingen

Leden van de kiescommissie ondervonden de vertragingen aan den lijve en willen dat het in november bij de presidentsverkiezingen soepeler verloopt.

"Als Wal-Mart rijen ziet, bekijkt ze (de supermarktketen) of ze wel genoeg kassières heeft. Het is niet genoeg dankbaar te zijn dat de kiezers opkomen. In plaats daarvan moet er actief gewerkt worden aan oplossingen voor de massaal opkomende kiezer zodat ze volgende keer weer geneigd zijn te komen," aldus Randy Evans van de statelijke kiescommissie.