WASHINGTON - Dinsdag wordt politieke gehaktdag in de Verenigde Staten. Republikeinse en Democratische kiezers in totaal 24 staten mogen dan hun voorkeur kenbaar maken over welke twee kandidaten het bij de presidentsverkiezingen van november tegen elkaar mogen opnemen.

Campagnes kunnen gemaakt of gebroken worden op wat al gedoopt is tot Tsunami Tuesday, Super Duper Tuesday of Giga Tuesday.

Op die dag wordt een groot deel van het totaal aantal Democratische en Republikeinse gedelegeerden verdeeld die op de conventies in augustus en september officieel de presidentskandidaat van de partijen zullen aanwijzen.

Steun

Om op de conventie gekozen te worden tot officiële presidentskandidaat heeft Hillary Clinton of Barack Obama de steun nodig van minimaal 2025 van de in totaal 4049 gedelegeerden.

Dinsdag mogen de Democraten stemmen in 22 staten die goed zijn voor in totaal 2064 gedelegeerden. Van die gedelegeerden zijn er evenwel 386 zogenoemde Super Delegates, hoogwaardigheidsbekleders van de partij die zelf mogen beslissen wie ze steunen.

Gedelegeerden

Bij de Republikeinen staat het magische getal op 1191. Dinsdag worden van de in totaal 2380 gedelegeerden er 1081 gekozen.

Bij de Grand Old Party worden verreweg de meeste gedelegeerden toegewezen op basis van de uitslagen in de voorverkiezingen. Daarbij wordt meestal het winner-takes-it-all systeem gehanteerd.

Hoofdprijzen

De staten Californië, New York, Illinois, New Jersey, Massachusetts en Georgia worden als Democratische hoofdprijzen gezien. Ze leveren de meeste gedelegeerden op. Bij de Republikeinen zijn het vooral de eerste drie van die staten die veel opleveren.

In negentien staten hebben tegelijkertijd Democratische en Republikeinse voorverkiezingen plaats. In de dunbevolkte staten Idaho, New Mexico en Kansas gaan alleen de Democraten naar de stembus, en in Montana en West-Virginia alleen Republikeinen.