ALBUQUERQUE - De Democratische kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen Barack Obama heeft vrijdag in New Mexico gezegd dat de VS een "speciale verplichting" hebben om de Indianen te helpen. Dat berichtten Amerikaanse media.

"Amerikaanse Indianen doen het veel slechter op het gebied van gezondheid, onderwijs en werkloosheid", zei de senator in Albuquerque tegen zijn publiek. Daarom wil Obama jaarlijks overleg houden met Indiaanse stammenleiders, mocht hij de nieuwe president van Amerika worden na de verkiezingen in november 2008.

In New Mexico bestaat een groot deel van de bevolking uit Amerika's oorspronkelijke bewoners.

Zieltjes

Slechts drie dagen voor Super Tuesday reisden de Democratische en Republikeinse kandidaten zoveel mogelijk staten af om de laatste zieltjes te winnen. Op dinsdag 5 februari vinden voorverkiezingen plaats in ruim twintig staten.

Volgens peilingen van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup loopt Obama nog maar 3 procent achter op zijn rivaal Hillary Clinton. Momenteel zou 41 procent van de Democraten stemmen op Obama, tegenover 44 procent op Clinton. De peiling heeft een foutmarge van 3 procentpunten.

Mormoon

Bij de Republikeinen is de afstand tussen beide kandidaten groter, met 39 procent van de stemmen voor Vietnam-veteraan John McCain en 24 procent voor de mormoon Mitt Romney. De oud-gouverneur van Arkansas, Micke Huckabee, volgt als derde met 17 procent.

De liberale krant The Los Angeles Times sprak zich vrijdag uit voor de kandidatuur van Obama en McCain.