WASHINGTON - Gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië heeft donderdag officieel zijn steun uitgesproken voor de Republikeinse presidentskandidaat John McCain.

Hij zet daarmee de deur wagenwijd open naar winst voor McCain bij de voorverkiezingen dinsdag in de Golden State.

Het is de tweede grote steunbetuiging voor McCain in even zo veel dagen. Woensdag schaarde de ex-burgemeester van New York, Rudy Giuliani, zich al achter de 71-jarige politicus, nadat hij zelf een teleurstellend resultaat had geboekt bij de voorverkiezingen in Florida.

Giuliani

Giuliani, die veel aanhang in de westelijke staat genoot, riep zijn aanhangers op McCain te volgen.

McCain kan de steun van Giuliani en het uitgebreide netwerk van ex-filmster Schwarzenegger in de electoraal belangrijke staat goed gebruiken. Door geldgebrek en een zeer moeilijk najaar, toen zijn campagne op sterven na dood was, heeft de senator uit Arizona allesbehalve een goede organisatie in het Californische veld. Voor fondsenwerving kan de kandidaat de bevriende 'governator' ook goed gebruiken.

Niet populair

Schwarzenegger is echter niet populair onder de conservatieve Repulbikeinen in zijn thuisstaat en zijn steunbetuiging aan McCain drijft hen vermoedelijk meer naar de conservatieve kandidaten.

De belangrijkste tegenstander van McCain, de conservatieve Mitt Romney, moet aan de rechterzijde nog de kandidaten Mike Huckabee en Ron Paul dulden.