DENVER - Een ezel zal in augustus een prominente rol vervullen bij de presidentiële voorverkiezingen in Denver, de hoofdstad van de centrale deelstaat Colorado. Mordecai, een 7-jarige ezel, versloeg zondag negen andere kandidaten die de officiële mascotte konden worden bij de Democraten.

Een van de juristen zei voor de verkiezing dat ze zocht naar "karaktereigenschappen die onze kandidaat ook zal hebben, zoals de juiste hoeveelheid kracht en energie, een koel temperament maar pittig wanneer dat nodig is".

Tien jongeren liepen rondjes met de dieren tijdens de jaarlijkse Nationale Western Vee Show. Lokale vooraanstaande Democraten zorgden voor de jurering. "Mordacai zal het feestbeest van het feest zijn, nu hij de officiële mascotte is", aldus de eigenaar van het lastdier.

Jackson

In 1828 noemden tegenstanders van kandidaat Andrew Jackson hem een ezel. Jackson gebruikte het dier als reactie op zijn campagneposters. Tientallen jaren later gebruikte een politieke striptekenaar de ezel om Democratische gezichtspunten naar voren te brengen.