NEW YORK - Hillary Clinton wil een dreigende recessie in de Verenigde Staten tegengaan met een pakket noodmaatregelen voor in totaal 70 miljard dollar.

Als de nooduitgaven onvoldoende effect hebben, zou later nog eens voor 40 miljard dollar aan belastingverlaging kunnen worden overwogen. De Democratische presidentskandidaat zegt dit in een interview met The New York Times. Clinton is de eerste serieuze kandidaat die een voorstel doet om de economische malaise die op dit moment in de VS heerst aan te pakken.

"Nadat ik de jongste werkloosheidscijfers heb bekeken, denk ik dat het noodzakelijk is mensen te helpen de hypotheekcrisis op te lossen en hen vertrouwen te geven in de economie", aldus Clinton.

Hypotheekrente

De Senator wil 30 miljard dollar spenderen om staten de gelegenheid te geven gezinnen met een laag inkomen te helpen hun hypotheekrente op tijd te betalen. 25 miljard dollar zou gaan naar mensen die hun energierekening deze winter niet kunnen betalen.

Verder moet er volgens Clinton 10 miljard worden besteed aan het opkrikken van de uitkeringen van werklozen en 5 miljard aan programma's die alternatieve energie bevorderen. Clinton wil de plannen later op vrijdag tijdens een toespraak in Californië presenteren. Het gaat om een voorstel dat zij zo spoedig mogelijk wil uitvoeren.

Tegen The New York Times zei ze "er absoluut in te geloven dat het voor de Democraten in het Amerikaanse Congres mogelijk is om op dit punt samen te werken met de Republikeinse president George Bush".

Eigen pakket

De Democratische voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden heeft al laten weten dat de Democratische afgevaardigden later deze maand met een eigen pakket maatregelen komen.

Ook Bush liet weten op maatregelen te studeren, die volgens Republikeinse woordvoerders vooral gebaseerd zijn op belastingverlaging.