DES MOINES - De gewezen Democratische vicepresidentskandidaat John Edwards heeft al zijn geld ingezet om verder te kunnen in het circus van de voorverkiezingen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november 2008.

Met in essentie dezelfde boodschap maar met een andere toon, wil de ex-senator uit North Carolina het beter doen dan vier jaar geleden. Hij eindigde toen als tweede achter de uiteindelijke winnaar John Kerry.

In zijn populistisch aandoende boodschap neemt de veelvuldig miljonair Edwards het op voor de armen, de arbeiders en de middenklasse. "Hoe lang nog laten we de verzekeringsmaatschappijen en de farmaceutische bedrijven dit land regeren?"

Opstand

Strijdlustig roept hij keer op keer zijn toehoorders in de landbouwstaat Iowa op om in lijn met de beste Amerikaanse traditie in opstand te komen tegen de vreemde overheersers. Zijn boodschap lijkt aan te slaan, alleen op de langere termijn zal de kampioen van de armen het echter moeilijk krijgen.

Slagen

Hij concentreerde zijn campagne in Iowa en heeft te weinig geld om elders groots uit te pakken. "Er moet veel meezitten als we willen slagen. Maar tot nog toe gaat het zoals we hadden gepland", aldus Edwards' campagneleider Joe Trippi.

Kanker

Doorzettingsvermogen lijkt echter een handelsmerk te zijn geworden van Edwards sinds hij en zijn vrouw Elizabeth aankondigden dat er bij haar weer kanker was vastgesteld. Tegen de algemene verwachtingen in verklaarden ze evenwel door te zullen gaan met de campagne.

Het dwong bewondering af. Veel vuriger dan vier jaar geleden bestreed Edwards dit najaar zijn tegenstanders. Vooral Hillary Clinton moest het daarbij ontgelden wegens haar banden met big business.

Waardigheid

Was hij vier jaar gelden nog de brave, charmante zuiderling die het beneden zijn waardigheid vond tegenstanders aan te pakken tijdens de voorverkiezingen, dit jaar is hij met afstand de scherpst debatterende kandidaat.

Hij zet in op de binnenlandse problemen, hoopt te scoren met agrarische beleidsvoorstellen en kwam als eerste kandidaat met voorstellen voor een algemene verzekering voor ziektekosten. Hij staat er steevast derde mee in de nationale peilingen.

Zelfvertrouwen

Hij straalt zelfvertrouwen uit en dat is terecht. "Hij is meer overtuigd van zijn eigen instincten en zijn eigenoordeel. Hij laat zijn oor minder hangen naar consultants, opiniepeilers en media-adviseurs, en is meer geneigd te zeggen wat hij gelooft. Hij ziet wel waar het schip strandt", aldus Peter Scher, die de campagne voor het vicepresidentschap van Edwards runde.

John Edwards