WASHINGTON - De peilingen in de Verenigde Staten hebben de Democratische vrouwelijke kiezers in de staat New Hamshire verkeerd ingeschat, schrijft de Washington Post woensdag als verklaring voor de verrassende uitslag van de voorverkiezingen op dinsdag.

De peilingen wezen voorafgaand aan de verkiezingen Barack Obama aan als winnaar bij de Democraten, maar Hillary Clinton won.

Inschattingsfout

Volgens de Washington Post zaten de peilingen er bij de Democratische voorverkiezing in New Hampshire naast, doordat veel kiezers pas op het laatste moment beslisten op wie ze zouden stemmen.

Ook hadden de peilingen geen rekening gehouden met het feit dat veel vrouwelijke kiezers voor een vrouw zouden kiezen en dat een blanke kandidaat veelal de voorkeur zou genieten.

Dat Hillary Clinton veel meer stemmen van Democratische dames heeft gekregen dan verwacht is volgens de krant ook omdat de vrouwen kozen voor iemand met de 'juiste ervaring' die een grote verandering in het land kan doorvoeren.

Een andere factor voor afwijkende uitslag is, dat de peilingen voorspelden dat veel kiezers in New Hampshire zouden meegaan in de overwinningsroes van Barack Obama. Hij pakte vorige week de winst in Iowa.

Mensen die dinsdag nog geen lid waren van de Democratische of Republikeinse partij en toch wilden stemmen zouden op het laatste moment hebben besloten om met de Republikeinse verkiezing mee te doen. Dit zou Obama stemmen hebben gekost.

Alfabetisch

Tevens stonden dit jaar in New Hampshire voor het eerst de namen van de kandidaten in alfabetische volgorde op de stembiljetten. Volgens de Amerikaanse peilingenspecialist Jon Krosnick levert een naam bovenaan de lijst zeker 3 procent meer stemmen op.

Clinton won dinsdag 39 procent en Obama won 37 procent van de stemmen.