AMSTERDAM - Op 4 november vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Op die datum wordt er een opvolger gekozen voor de huidige president George Bush.

Wie zijn de belangrijkste kandidaten voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten?
En waar staan ze precies voor?
Een beknopt overzicht van de belangrijkste kandidaten.

Democratische kandidaten

Hillary Clinton

Hillary Clinton (26 oktober 1947) wil de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden. Ze is senator voor de Democratische partij voor de staat New York en is getrouwd met ex-president Bill Clinton.

Clinton is voor abortus en heeft beloofd zich in te zetten voor de rechten van homoseksuelen. Ze wil zich echter niet profileren als pleitbezorger van het homohuwelijk. Ze geeft de voorkeur aan een 'burgerlijke verbintenis' boven een homohuwelijk.

Clinton steunde aanvankelijk het militair ingrijpen in Irak, maar wijzigde later haar standpunt. Ze meent dat ze als Washington-insider meer kan veranderen in Amerika dan haar onervaren tegenstanders.

Clintons zwakke punt is haar gereserveerdheid en het feit dat ze soms koel overkomt. De charismatische Barack Obama is dan ook haar belangrijkste rivaal.

Barack Obama

Barack Obama (4 augustus 1961) wil de politicus van elke Amerikaan zijn. Hij spreekt veel mensen aan door zijn toon van optimisme en hoop. Als president zou hij de kloof tussen verschillende rassen en religies willen dichten.

Hij zet zich naar eigen zeggen in "voor de bevordering van de Democratische idealen om werkelijk een verschil te maken voor de mensen."

Obama is voor abortus, maar tegen het homohuwelijk. Ook over Irak heeft de senator een duidelijke mening. Hij is tegen de oorlog in Irak en wil de Amerikaanse troepen het liefst voor maart 2008 terugtrekken. Prominenten als oud-presidentskandidaat John Kerry en tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey steunen Obama in zijn campagne.

Obama wordt wel eens verweten dat hij weinig concreet is. Hij houdt volgens kenners prachtige toespraken, maar zegt weinig over wat hij nou echt wil. Ook wordt van Obama gezegd dat hij te weinig ervaring heeft. Zijn belangrijkste rivaal is Hillary Clinton.

John Edwards

John Edwards (10 juni 1953) was in 2004 ook kandidaat, maar verloor de voorverkiezingen van de Democratische Partij van John Kerry. Die koos hem vervolgens als 'running mate'.

Edwards neemt het in zijn campagne op voor arbeiders, laaggeschoolden en armen. Hij benadrukt in zijn speeches regelmatig dat ook hij van eenvoudige komaf is. Ook vraagt hij in veel toespraken aandacht voor de hebzucht in het bedrijfsleven.

Edwards voert 'milieucentraal' campagne, wat inhoudt dat zijn campagneteam energiezuinig aan het werk gaat. De politicus meent dat iedere Amerikaan zijn verantwoordelijkheid moet nemen en roept alle burgers op energie te besparen.

Edwards wil dat sommige immigranten gemakkelijker in aanmerkingen kunnen komen voor een verbijfsvergunning. Hij was aanvankelijk voor militair ingrijpen in Irak, maar zegt nu dat dat een "vergissing" was.

Republikeinse kandidaten

John McCain

Senator John McCain (29 augustus 1936) is favoriet om genomineerd te worden als presidentskandidaat. McCain vocht ooit in de Vietnam-oorlog als piloot en bracht jarenlang door in krijgsgevangenschap in Noord-Vietnam. In de VS wordt hij als een held gezien.

De vader van zeven kinderen profileert zich als een deskundige op buitenlandse politiek en militaire zaken. Hij steunt Bush als het gaat om de oorlog in Irak en is van mening dat de Amerikaanse strijd in Irak gewonnen moet worden. "Als we ons terugtrekken zal er chaos en genocide zijn", aldus de senator.

McCain is voorstander van een wetsvoorstel over het inperken van de immigrantenstroom en een grootschalige pardonregeling voor mensen die al jaren illegaal in de VS verblijven.

Hij is een tegenstander van abortus, maar vindt dat er een uitzondering gemaakt mag worden als er sprake is van verkrachting of incest.

Rudy Giuliani

Rudy Giuliani (28 mei 1944) werd in 2001 door TIME Magazine uitgeroepen tot persoon van het jaar. Hij is oud-burgemeester van New York, een stad die hem leerde kennen als een zeer doortastend en dapper man. Giuliani meent dat het land nieuw leiderschap nodig heeft en hij denkt dat hij de man is die het verschil kan maken.

Giuliani is voor de oorlog in Irak, maar heeft desondanks kritiek op de huidige president. Hij vindt dat Amerika met te weinig militairen aan de oorlog is begonnen. Ook liet hij al eens weten dat het niet verstandig is geweest om het militaire apparaat en de regering van Saddam Hussein volledig te ontmantelen.

Giuliani kan als enige Republikeinse kandidaat leven met het bestaande recht op abortus, en dat is niet het enige linkse trekje van de Republikein. Een deel van religieus Amerika ziet Giuliani dan ook als een "progressieve nachtmerrie".

Critici menen daarnaast dat de oud-burgemeester de aanslagen van 11 september gebruikt voor zijn eigen politieke gewin. En dat is niet het enige wat hem schade toe kan brengen.

Ook het feit dat hij een redelijk ontstuimig verleden heeft op privégebied komt zijn kansen niet ten goede. Zo is hij al drie keer getrouwd, heeft hij al meerdere keren geruchten over buitenechtelijke affaires moeten weerspreken en heeft hij naar verluidt geen contact meer met zijn kinderen.

Mitt Romney

Mitt Romney (12 maart 1947), oud-gouverneur van Massachusetts, heeft zijn zinnen gezet op het Witte Huis en is bereid daarvoor diep in de buidel te tasten. Nooit eerder gaf een kandidaat, nog voordat de voorverkiezingen begonnen waren, zoveel geld uit aan een campagne als Romney.

De steenrijke Romney, die als een van de favoriete Republikeinse kandidaten wordt gezien, is mormoon. Aangezien veel Amerikanen het geloof als een sekte zien, gaf de oud-gouverneur al eens een toespraak om tekst en uitleg te geven over zijn mormoonse geloof. Zijn speech mocht dan een succes zijn, de boodschap bleef niet hangen.

Romney is tegen abortus, hoewel hij dat niet altijd geweest is. Ook als het gaat om het homohuwelijk veranderde Romney van koers. Als gouverneur in Massachusetts was hij voor, maar inmiddels is hij tegen een huwelijksverbintenis tussen twee personen van hetzelfde geslacht.

Het is dus niet voor niets dat Romney door critici een 'draaikont' wordt genoemd. Toch doet Romney het goed in de peilingen. Zijn belangrijkste rivalen zijn Mike Huckabee en John McCain.

Mike Huckabee

Het Amerikaanse presidentschap is geen kwestie van veel geld te besteden hebben, zo meent de Republikeinse gouverneur van Arkansas Mike Huckabee (24 augustus 1955). Volgens hem is de boodschap uiteindelijk veel belangrijker dan een goed gevulde campagnekas.

Met Huckabees communicatieve vaardigheden is niets mis, en dat is ook een van de redenen waarom de baptistische predikant in korte tijd erg populair is geworden. Hij bezit daarnaast een groot gevoel voor humor en weet daarmee vele, ook niet religieuze, kiezers aan zich te binden.

Huckabee heeft vaak conservatieve oplossingen voor problemen. "Mijn geloof is mijn leven, het karaktariseert me", aldus Huckabee op zijn campagnesite. "Mijn geloof beinvloedt mijn beslissingen niet, het stuurt mijn beslissingen." Hij is tegen abortus, tegen het homohuwelijk en voor een verlaging van de belastingen.

Op het gebied van buitenlandse politiek is Huckabee het niet met de huidige president Bush eens. Ook op het gebied van milieubeleid wil de gouverneur het anders doen.

Huckabees belangrijkste rivalen zijn John McCain en Mitt Romney.

Fred Thompson

Fred Thompson (19 augustus 1942) mag dan acteur zijn, gezien als de wederopstanding van oud-president Ronald Reagan (ook acteur) wordt hij niet.

Thompson, die onder meer bekend is door zijn rol als hoofdaanklager in de tv-serie Law & Order, speelt al enige tijd een rol in het politieke landschap. Sinds 1994 is hij Republikeins senator voor de staat Tennessee.

Thompson heeft duidelijke conservatieve ideeën en staat lijnrecht tegenover de liberale Rudolph Giuliani, die voor abortus en homorechten is.

Thompson steunt daarnaast het beleid van Bush als het gaat om de Irak-oorlog. Hij vindt echter wel dat de VS de oorlog met te weinig troepen is begonnen en ook laakt hij de strategie.

Mocht Thompson de strijd om het Witte Huis niet winnen, dan kan hij wellicht nog eens de rol van president op zich nemen in een film.