WASHINGTON - De opperrechters in de Verenigde Staten buigen zich over een conflict over de wijze waarop de Amerikaanse kiezer zich moet identificeren.

de rechtszaak vloeit voort uit een verordening uit 2005 in de staat Indiana. Maar deze zaak wordt erg actueel met de naderende presidentsverkiezingen, zo heeft het dagblad The Christian Science Monitor woensdag bericht.

Indiana bepaalde in 2005 dat kiezers in het stemlokaal allemaal een foto moeten kunnen laten zien die is goedgekeurd door de autoriteiten.

Obstakel

Deze foto is als extra identificatie fel omstreden omdat het een obstakel zou zijn voor vooral armere stemgerechtigden. Activisten voor burgerrechten en twee Democratische politici uit Indiana bestrijden de maatregel voor de rechter.

Het aantal Amerikanen dat mag stemmen en ook daadwerkelijk van dat recht gebruik maakt is naar verhouding al laag. In 2004 bijvoorbeeld hadden zich ongeveer 175 miljoen van de 220 miljoen kiesgerechtigden geregistreerd en daarvan stemden er ruim 120 miljoen (55 procent van het totaal).

Fraude

De voorstanders van de 'photo ID' hopen echter dat het hooggerechtshof de staat Indiana in het gelijk stelt. Ze menen dat dan in heel het land verkiezingsfraude beter kan worden bestreden. Vooral Republikeinse politici dringen daarop aan, zoals die ook in Indiana de photo ID verplicht stelden.

Verplichtingen

De Amerikaanse federale wet verlangt dat kiezers die zich voor het eerst registreren om te stemmen zich identificeren. De helft van de staten hebben extra verplichtingen ingevoerd met name identificatie bij elke stembusgang. Daarbij moeten vooralsnog in negen staten kiezers ook een foto als identiteitsbewijs tonen.