AMSTERDAM - Hij maakt absoluut geen kans, en dat weet hij. Maar toch doet Ronald Ernest Paul, beter bekend als Ron Paul, een gooi naar het presidentschap.

Presidentskandidaten maken vaak een hoop beloftes. Ze beloven het volk te geven wat het wil. Ze beseffen dat iemand die honger lijdt op iemand stemt die hen eten belooft.

Ron Paul, Republikeins Congreslid in Texas en vrouwenarts, belooft helemaal niets. Hij staat voor zijn principes en daar laat hij zich niet vanaf brengen.

Dr. No

De 72-jarige Paul is een strenge constitutionalist, voorstander van een grondwettelijk beperkte overheid. Consequent stemt hij tegen wetten waar de Grondwet in zijn ogen geen ruimte voor biedt. Dat heeft hem de bijnaam 'Dr. No' opgeleverd.

Hij wil dat Amerika uit de Verenigde Naties en de Wereldbank stapt. Hij is tegen de dienstplicht en tegen een centrale bank. Ook is hij tegen de doodstraf en in principe ook tegen abortus. Alhoewel Paul vindt dat de federale overheid over dit laatste niets te zeggen heeft.

Irak

Paul is een van de weinige Republikeinen die tegen de oorlog in Irak heeft gestemd. Het liefst zou hij zien dat de VS de troepenmacht onmiddellijk terugtrekt.

Als het aan Dr. No ligt wordt ook het verbod op heroïne opgeheven. En de CIA past ook niet in zijn ideaalbeeld van Amerika. Daarnaast is hij geen voorstander van voorzieningen als sociale zekerheid voor de zwakkeren in de samenleving. Hij meent dat voorzieningen als deze niet nodig zijn als iedereen een gelijke kans krijgt.

Stemmen

Ron Paul deed in 1988 al eens mee aan de presidentsverkiezingen. Hij was toen kandidaat voor de Libertarische Partij en kreeg landelijk 431.750 stemmen.

Paul is gespecialiseerd in gynaecologie en verloskunde. Samen met zijn echtgenote Carol woont hij in Texas.

Internet

Dr. No heeft vooral op internet een enorme achterban. Zijn aanhangers kennen de kracht van het web en zijn dan ook zeer fanatiek.

Onlangs hielden spelers van het online spel World of Warcraft nog een virtuele mars voor de presidentskandidaat. Meer dan 200 spelers deden daar aan mee.

Record

Daarnaast vestigde Paul in december 2007 een record door in slechts een dag maar liefst zes miljoen dollar op te halen via het internet. Geen enkele kandidaat haalde ooit zoveel geld op in een dag. Zelf zegt Paul weinig met internet op te hebben.

Ron Paul