AMSTERDAM - Hij is zo populair als een popster. Hij is geliefd en wordt aanbeden. Vele Amerikanen zien hem als dé ideale president. Als de man die de eenheid terug kan brengen in het land.

Fans staan in lange rijen om een glimp van hun zwarte 'idool' op te vangen. Vele aanhangers zeggen dat ze nog nooit zoiets bijzonders hebben mogen ervaren in hun leven. De vlammende toespraken van Obama doet de harten van de Amerikanen sneller kloppen. Het geeft hen hoop op een betere toekomst.

De senator zelf laat geen gelegenheid onbenut om zijn hoopvolle boodschap te verkondigen. Hij heeft vertrouwen in zichzelf en in de toekomst.

Moorden

Maar door zijn toenemende populariteit neemt bij veel mensen ook de angst toe dat hem iets overkomt. De moorden op Abraham Lincoln, Jack Kennedy, Martin Luther King en Bobby Kennedy zijn de Amerikanen nog lang niet vergeten.

Onlangs werd de bewaking van Obama flink opgeschroefd. De senator heeft inmiddels net zoveel beveilingsmensen om zich heen als de huidige president Bush.

Obama zelf wil zich niet laten leiden door angst, zo zei hij eens. Hij probeert niet al te veel bij zijn beveiliging en bedreigingen stil te staan.

Zorgvuldig

Volgens experts zou hij dat juist wel moeten doen. Hij moet volgens sommigen zorgvuldig uitkiezen waar hij wil spreken, en onder welke omstandigheden.

Want mocht Amerika opnieuw een inspirerend figuur verliezen, dan zal de opschudding en opstand in het land groter zijn dan ooit, zo beweren experts. En wie van de Amerikanen zal er dan voor kiezen om daar niet aan mee te doen?