WASHINGTON - Een derde van de Amerikaanse vrouwen laat hun stemkeuze voor een presidentskandidaat beïnvloeden door het geluk dat de kandidaat in zijn huwelijksleven heeft. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van het Amerikaanse vrouwenblad Ladies' Home Journal.

De Democraat John Edwards heeft volgens de meeste vrouwen het beste huwelijksleven van alle serieuze presidentskandidaten voor de komende verkiezingen. Volgens 52 procent van de ondervraagden heeft Edwards een goed huwelijksleven.

Van tegenkandidaat Barack Obama gelooft maar 43 procent dat hij een goed huwelijk heeft.

Op Hillary Clinton zullen volgens het onderzoek maar weinig vrouwen stemmen. Slechts 29 procent van de ondervraagden gelooft dat zij en haar man Bill een goed huwelijk hebben.

Vertrouwen

In het huwelijksgeluk van de Republikeinse kandidaten hebben de Amerikaanse vrouwen sowieso weinig vertrouwen. Slechts een derde van de ondervraagden gelooft dat senator John McCain en Rudy Giuliani, de voormalig burgemeester van New York, een goed huwelijk hebben.

Kanker

De onderzoekers denken dat John Edwards en zijn vrouw het beste scoren omdat zijn vrouw hem vaak en publiekelijk steunt in alles wat hij doet. Zelfs nadat bij Elizabeth Edwards kanker werd ontdekt, bleef zij toch actief in zijn campagneteam.

De lage score van Hillary Clinton bewijst volgens de onderzoekers dat de ondervraagde vrouwen aan echtgenotes hogere eisen stellen dan aan hun echtgenoten.