SPRINGFIELD - Als er iets is wat hij niet wil, is het de zwarte presidentskandidaat zijn. Barack Hussein Obama ziet zichzelf graag als de post-raciale kandidaat en zo presenteert hij zichzelf ook.

In het overwegend blanke Springfield, Illinois, kondigde vorig jaar aan dat hij een gooi gaat doen naar het Amerikaanse presidentschap.

Obama is liever de politicus van elke Amerikaan en dat lijkt hem tot nog toe goed te lukken. Hij spreekt zwarten, blanken en latino's aan zonder dat hij evenwel onvoorwaardelijk op de steun van iedereen kan rekenen.

Niet alle zwarte Democraten zullen hem steunen in de race om de Democratische nominatie, net zo min als alle vrouwen Hillary Clinton zullen steunen.

Een lange verbeten strijd wacht de jonge democratische belofte.

Achtergrond

Schoot hij de afgelopen jaren als vanzelf omhoog in de politiek, nu wacht hem het echte werk. Zijn verleden en achtergrond zullen uitgeplozen worden. Alles wat hij de afgelopen jaren in Washington heeft gezegd, gedaan en zelfs gedacht zullen tegen het licht worden gehouden. De bedachtzame en naar compromissen zoekende pragmaticus zal keihard door de mangel gehaald gaan worden.

Onervaren

Het is die keerzijde van het politieke spel die waarnemers zorgen baart. De kandidaat zou bijna te fatsoenlijk en vooral te onervaren zijn om de onvermijdelijke aanvallen op zijn persoon en familie te pareren of van zich af te laten glijden.

Ouders

Obama is de zoon van een Keniaanse man en een Amerikaanse vrouw uit Kansas. Zijn ouders ontmoetten elkaar in Hawaii, waar vader Obama de kans had gekregen een betaalde studie te volgen. Barack werd op 4 augustus 1961 geboren in Honolulu, Hawaii.

Toen hij twee jaar was, gingen zijn ouders uit elkaar. Zijn moeder hertrouwde met een Indonesiër die ook in Hawaii studeerde. Barack woonde vervolgens tot zijn tiende in Indonesië. Daarna voedde vooral zijn oma hem op in Hawaii.

Onderwijs

De intelligente Barack kreeg de gelegenheid goed onderwijs te volgen op prestigieuze scholen, zoals de Columbia-universiteit in New York en de Harvard Law School. Obama werd de eerste zwarte hoofdredactuer van het internationaal befaamde juristenblad Harvard Law Review.

Zijn 'hometown' was intussen Chicago in Illinois, waar hij al snel politiek actief werd. Hij zette zich er onder meer in voor de verkiezingscampagne van Bill Clinton.

Idealen

In 1996 werd hij gekozen tot senator in zijn staat. In die functie ontpopte hij zich als een steunpilaar voor de minder bedeelden, de arbeiders en de minderheden. Naar eigen zeggen zet hij zich in "voor de bevordering van de Democratische idealen om zo werkelijk een verschil te maken voor de mensen".

Daadkracht

Obama kreeg al snel de aandacht van de top van de Democratische Partij, die zijn daadkracht en ook overtuigingskracht graag gebruikt. Voor veel Amerikanen dient Obama als het voorbeeld van een verwezenlijkte Amerikaanse Droom.

Zeldzaam

"Hij is die zeldzame persoon die een heel land aanspreekt, in plaats van alleen zijn eigen achterban", schreef het tijdschrift The Economist in juli 2006 over de senator. Daarmee vult hij een gat in de Amerikaanse politiek, want "Obama lijkt het te menen wanneer hij spreekt over het dichten van de kloof tussen verschillende rassen en religies", aldus het weekblad.

Toespraak

Landelijk brak de jonge politicus door dankzij zijn toespraak tijdens de Democratische Conventie in Boston, juli 2004. Zijn partijgenoten, die toen Kerry aanwezen als hun presidentskandidaat, klapten hun handen stuk.

De toon van "optimisme en hoop" sprak ook veel Amerikaanse televisiekijkers aan. Zelf reageerde Obama nuchter op alle ophef. "De hype gaat een beetje ver", meende hij.

In zijn strijd voor hereniging van de Amerikanen, gebruikt Obama ook religieuze elementen, wat meestal juist Republikeinen eigen is.

"Knielend voor het kruis, voelde ik Gods geest lonken" en "We kunnen het religieuze pad niet verlaten" zijn uitspraken waarmee de politicus in juni 2006 de kerkgaande Amerikaan voor zich probeerde te winnen.

Grappen

Obama maakt zelf grappen over mensen die zijn naam verkeerd verstaan. "Sommigen zeggen 'Alabama' of 'Yo mama!" Aanhangers van Obama voorspellen dat ooit niemand die fout meer maakt. Die boodschap bleek recentelijk echter nog niet besteed aan CNN, die in een programma op zoek ging naar topterrorist Obama bin Laden.

Ironie

Voor mensen die moeite hebben met de spelling van zijn tweede naam heeft de kandidaat zijn staf opdracht gegeven gewoon te zeggen: net zoals die van de dictator. De wijlen Iraakse president zou de ironie er misschien wel van inzien. Eindelijk een Hussein in het Witte Huis.

Barack Obama