RIJSWIJK - Als het aan de Nederlandse kiezers ligt, komt er in Amerika een Democratische president. Dat bleek vrijdag uit een peiling van Maurice de Hond. Van de ondervraagden gaf 78 procent deze voorkeur aan.

Slechts 6 procent ziet liever een Republikein in het Witte Huis.

Hilary Clinton wordt door 47 procent gezien als de favoriete opvolger van George Bush. 31 Procent heeft een voorkeur voor Barack Obama. Dit verschil is aanmerkelijk kleiner dan een half jaar geleden. Toen was Clinton met 53 procent een veel grotere favoriet dan Obama, die toen nog 17 procent van de stemmen kreeg.

Vrouwen

Hilary Clinton heeft de grootste aanhang onder vrouwen. Van deze groep heeft 56 procent een voorkeur voor de voormalige 'first lady'. De senator voor de staat Illinois krijgt maar 26 procent van hun stemmen. Mannen hebben geen sterke voorkeur: respectievelijk 38 en 34 procent.

Leeftijd

Ook zijn de stemmen afhankelijk van de leeftijd en politieke voorkeur van de ondervraagden. Kiezers onder de 35 jaar maken geen overduidelijke keuze voor een van de twee Democraten. Mensen boven de 55 jaar kiezen daarentegen 2,5 maal zo vaak voor Clinton.

Aanhangers van linkse partijen stemmen vaker op Obama dan de kiezers op de overige partijen. Van de GroenLinks- en SP-stemmers kiest bijvoorbeeld 40 procent voor Obama, waar deze 46-jarige kandidaat bij het CDA en VVD op een steun van 25 procent kan rekenen.

Ondanks de voorkeur voor Clinton, denken de meeste ondervraagden overigens dat Obama gaat winnen - 36 tegenover 33 procent.