In Turkije zijn de stembussen geopend voor de presidents- en parlementsverkiezingen. 56 miljoen Turken hebben zich geregistreerd om te mogen stemmen.

De verkiezingen zouden eigenlijk plaatsvinden op 3 november 2019, maar president Recep Tayyip Erdogan heeft deze vervroegd omdat de overgang naar een presidentieel systeem door ontwikkelingen in Syrië en elders niet langer kon wachten. 

Turken kunnen vandaag stemmen op acht politieke partijen. Het merendeel daarvan is onderverdeeld in twee blokken met aan de ene kant de Volksalliantie en aan de andere kant de Alliantie van de Natie. De partij van de zittende president Erdogan (AKP) is aangesloten bij de Volksalliantie. Wel hebben de oppositiepartijen in de Alliante van de Natie hun eigen presidentskandidaat.

De kandidaat van de grootste oppositiepartij (CHP) is Muharrem Ince. Tijdens verkiezingsbijeenkomsten trok hij de afgelopen weken veel kiezers. Honderdduizenden mensen kwamen gisteren af op een campagnebijeenkomst van Ince in Istanbul.

Geluk

Ince heeft inmiddels zijn stem uitgebracht in zijn woonplaats Yalova. "Ik hoop dat mijn stem het land en de natie geluk brengt", zei hij tijdens het uitbrengen van zijn stem. Ook gaf Ince andermaal toe dat hij zondagavond aanwezig zal voor het gebouw van de hoogste kiesraad om er op toe te zien dat het tellen van de stemmen eerlijk verloopt.

Tijdens het uitbrengen van haar stem sprak IYI-kandidaat Meral Aksener de hoop uit dat de verkiezingen een afspiegeling van de vrije wil van het volk zijn. Voormalig HDP-leider en presidentskandidaat van die partij, Selahattin Demirtaş, heeft gestemd vanuit de gevangenis in Erdine. "Ik geloof dat we een werkelijk fantastisch resultaat zullen behalen. Dat het het beste voor ons volk moge betekenen", aldus Demirtaş.

Regeringsvorm

Na deze verkiezingen schakelt Turkije over op een nieuwe regeringsvorm. De president krijgt meer macht en de positie van de premier komt te vervallen. Daarnaast wordt het Turkse parlement uitgebreid van 550 zetels naar 600. 

Turken in het buitenland mochten de afgelopen weken al hun stem uitbrengen. In totaal gaat het om drie miljoen stemgerechtigden. In Nederland hebben 121.508 kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Dat is meer dan tijdens de stemronde voor het constitutioneel referendum in april 2017, toen 116.543 Turken in Nederland hun stem uitbrachten. 

De stembussen sluiten om 16.00 uur. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!