Minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees vindt de oproep van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan Turkse Nederlanders om te gaan stemmen "ongepast".

Erdogan riep in Nederland woonachtige Turken per brief op om de komende dagen naar de stembus te gaan.

Koolmees spreekt van ongewenste buitenlandse inmenging en noemt het belangrijk dat "Turkse Nederlanders een toekomst in Nederland hebben". Turkse Nederlanders mogen per vrijdag hun stem uitbrengen.

Erdogan heeft de brief als partijvoorzitter en president ondertekend. Volgens de grondwet moet de Turkse president onpartijdig zijn.

Stappen

Of het kabinet concrete stappen gaat nemen in reactie op de brief, wil Koolmees niet zeggen. "Daar ga ik niet op vooruitlopen", zei de minister.

Het is niet de eerste keer dat Turkse Nederlanders vlak voor de Turkse verkiezingen een brief van de partij van Erdogan ontvangen. In 2015 stuurde de toenmalig premier van Turkije en lid van de AK-partij Ahmet Davatoglu een brief met de oproep om op de partij van Erdogan te stemmen.

Het kabinet riep destijds de Turkse ambassadeur op het matje om een signaal naar Ankara te sturen dat dergelijke inmenging ongewenst is. Dat kan nu niet meer, omdat Turkije geen ambassadeur in Nederland heeft. Dat is het gevolg van de gebrouilleerde diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

De diplomatieke relaties tussen beide landen zijn meer dan een jaar verstoord. Het vorige kabinet weerhield toen een Turkse minister ervan campagne te voeren in Nederland. Erdogan beschuldigde Nederland van nazisme en fascisme en verklaarde de Nederlandse ambassadeur niet meer welkom.

In februari van dit jaar trok Nederland de ambassadeur in Turkije officieel terug.

Waarom er in Turkije vervroegde verkiezingen zijn
137
Waarom er in Turkije vervroegde verkiezingen zijn

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!