Verwarring door verschillende kleuren op stemformulieren

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen kan verwarring ontstaan bij het deponeren van de twee stemformulieren, nadat mensen hun keuze hebben aangegeven. 

Dat merken meerdere stembureaus.

Als beide formulieren na het stemmen zijn dichtgeklapt, is aan de kleurband te zien welk formulier in welke bus moet. Maar het formulier van de waterschappen is groen en die van de Provinciale Staten blauw.

''Dat is intuïtief gezien niet handig'', zegt een woordvoerster van de Kiesraad. ''Maar naast de kleurband staat ook op de formulieren geschreven of het het formulier voor de Provinciale Staten of de waterschappen is. Ook op de stembussen staat dat aangegeven en een van de medewerkers op het stembureau let er ook goed op.''

Mochten mensen de stemformulieren per ongeluk in de verkeerde stembussen doen, is er niets aan de hand. Als de stembureaus sluiten, wordt eerst bekeken of alle formulieren in de juiste bus zijn gestopt. Is dit niet het geval, dan wordt dit gecorrigeerd. Pas daarna begint het tellen van de stemmen, aldus de woordvoerster.

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur

Lees meer over:

Provinciale Statenverkiezingen

Provinciale Statenverkiezingen
In dit dossier vindt u alles over de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen van 18 maart 2015. 

NUwerk

Tip de redactie