Tweede Kamerleden zouden zich volgens Johan Remkes (VVD) minder moeten bemoeien met onderwerpen waar zij niet meer over gaan. 

Dat stelt de voorzitter van de provinciekoepel en Commissaris van de Koning in Noord-Holland in een interview met NU.nl.

"Wij hebben het natuurbeleid gedecentraliseerd gekregen uit Den Haag, maar daar zie je wat je wel vaker ziet; dat de kunst van het loslaten moeilijk is", aldus Remkes.

"Dat zie je ook bij de decentralisaties van de zorgtaken. Er hoeft maar iets mis te gaan of iedereen staat bij de interruptiemicrofoon om te vragen: wat gaat de staatssecretaris hier aan doen?"

Draagvlak

Volgens Remkes heeft het Rijk "geen enkele notie" van het draagvlak onder de bevolking. "Daarvoor is overtuigende argumentatie nodig. Het Rijk heeft qua cultuur en kennis dat soort noties niet. Bestuur dat dichter bij mensen staat heeft dat veel meer in de genen", aldus de voormalig minister.

Volgens hem zou ook in het geval van de gaswinning in Groningen beter naar het regionale bestuur moeten worden geluisterd.

 "Het Groningse bestuur speelt daar een vitale rol en ik vind dan ook dat de Groningers een stevigere stem moeten krijgen hierin", aldus Remkes.

Volgens hem was het een "weeffout" om de goedkeuring voor de herstelwerkzaamheden bij gaswinningsbedrijf NAM neer te leggen. "Die is een partij hierin. Dat heeft het vertrouwen niet vergroot, integendeel."

Den Haag

Remkes laat verder in het interview weten niet beschikbaar te zijn om de opgestapte VVD-bewindspersonen Ivo Opstelten of Fred Teeven (beiden Justitie) op te volgen.

"Ik heb mijn Haagse jaren bewust afgesloten en heb daar geen moment spijt van gehad."

Lees hier het hele interview: 'Rijk heeft geen enkele notie van draagvlak onder bevolking'

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur