PvdA-leider Diederik Samsom heeft in 2012 geen poging gedaan om een coalitie over links te smeden en heeft daarmee zijn kiezers bedrogen. Dat zegt SP-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Tiny Kox in een interview met NU.nl.

Kox, die in aanloop naar de vorige verkiezingen in 2011 nog stelde dat de relatie met de PvdA beter was dan ooit, haalt in het interview fel uit naar de voormalige bondgenoot.

Volgens hem trokken PvdA en SP tot aan de verkiezingen van 2012 samen op in hun strijd tegen het kabinet-Rutte 1. Ook in de campagne zou Samsom volgens hem hebben aangestuurd op samenwerking met de SP.

"Inmiddels is iedereen alweer vergeten dat Samsom toen in de campagne zei: Roemer is mijn beste vriend en Rutte staat het verste van mij af", aldus Kox.

"Het was een serieus vooruitzicht dat links het motorblok zou worden voor een nieuwe regering. Na de verkiezingen is de PvdA echter vreemdgegaan."

Bedrogen

Kox stelt dat zijn partij zich daarover bedrogen voelt. "De PvdA heeft ook haar eigen kiezers bedrogen. Dat is geen beschuldiging, maar een constatering."

Volgens hem is Samsom "openlijk in het verkeerde bed gestapt" en is er daarna "van linkse samenwerking niet veel meer terecht gekomen".

Kox claimt dat de koers van Rutte 2 met de PvdA niet wezenlijk anders is dan de koers van Rutte 1 met het CDA en de PVV.

"De essentie van Rutte 1 was VVD-beleid, de essentie van Rutte 2 is nog steeds VVD-beleid. Het is opmerkelijk dat als je CDA inruilt voor PvdA, de consistentie van het kabinetsbeleid overeind blijft."

Lees het hele interview