De Partij van de Arbeid heeft woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen in alle 393 Nederlandse gemeenten verloren. Dat blijkt donderdag uit de cijfers van de ANP Verkiezingsdienst.

De partij kreeg de grootste klappen in Pekela (-20,5 procentpunt), Menterwolde (-19,3), Veendam (-19,2), Appingedam (-18,1), Oldambt (-17,5) en Bellingwedde (-17,1).

Al die gemeenten liggen in de provincie Groningen, van oudsher een links bolwerk. De streek kampt tegenwoordig met werkloosheid, krimp en aardbevingen door gaswinning.

Ook in de steden verloren de sociaaldemocraten. In Amsterdam ging de partij 13,3 procentpunt achteruit, in Rotterdam verloor de partij 12,3 procentpunt. In Enschede was het verlies 12 procentpunt, in Zaanstad 11,5 procentpunt, in Den Haag 10 procentpunt.

Coalitiegenoot VVD wist in zes van de 393 gemeenten een plusje te noteren. De grootste winst boekte de partij in Beemster (Noord-Holland), waar de liberalen 5,9 procentpunt vooruitgingen.

Het beste resultaat boekte de partij op Urk, waar de sociaaldemocraten het verlies beperkt hielden tot een min van 0,2 procentpunt.

Winnaars

Grote winnaars zijn juist de drie partijen in de constructieve oppositie. Die steunen het kabinet in de Eerste Kamer in ruil voor inspraak.

D66 en SGP verloren elk in twee gemeenten, ChristenUnie ging in twaalf gemeenten licht achteruit. Daarnaast verloor de lijstcombinatie van ChristenUnie en SGP een tiende procentpunt in Boxmeer en Baarle-Nassau.

Bekijk hier alle uitslagen per gemeente en landelijk

En lees alles over de verkiezingen in ons dossier