De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft met zijn rechtse partij Likud de parlementsverkiezingen gewonnen en probeert sinds woensdag rechts-radicale en streng joodse partijen voor een coalitie te strikken. 

Netayahu's bonte regeringscoalitie uit 2013 viel in december. Dat leidde tot de vervroegde verkiezingen van dinsdag.

Bibi, zoals Netanyahu ook wordt genoemd, sleepte dertig van de 120 zetels in het parlement in de wacht, bleek op woensdag. Dat was daarmee een zwarte dag voor opiniepeilers, Palestijnen, de centrumlinkse Zionistische Unie van Yitzhak Herzog, en de Amerikaanse president Barack Obama.

Opiniepeilers bleken er tot diep in de woensdagmorgen volledig naast te zitten door Likud als tweede partij met twintig zetels neer te zetten. De Palestijnen zien in Netanyahu's winst ''een keuze van de kiezer voor bezetting en kolonisatie van Palestijns land'' en een keuze tegen vredespogingen, aldus de Palestijnse voorman Yasser Abed Rabbo.

Oppositieleider Herzog werd in de laatste opiniepeilingen steeds populairder en leek het boegbeeld te worden van een nieuwe progressieve wind die zou waaien. Maar de kiezers bleken toch niet zo verschrikkelijk moe van meervoudig premier Netanyahu.

Dat is ook een bittere pil voor de Amerikaanse president. Het is bekend dat Obama en Netanyahu elkaar niet mogen en Netanyahu's verkiezingsbelofte dat er geen Palestijnse staat komt, is in Washington, dat zich zo lang met vredesprocessen bezig heeft gehouden, een schop tegen het zere been. Obama feliciteert Netanyahu pas later deze week.

Geen meerderheid

Toch is Netanyahu nog geen nieuwe regeringsleider. Rechts, uiterst rechts en streng religieus hebben samen met vijf partijen samen 57 zetels en dus geen meerderheid.

Netanyahu moet een boos weggelopen ex-Likud politicus, Moshe Kahlon van Kulanu (10 zetels) of de seculiere centrumgroep Yesh Atid (11 zetels) van tv-persoonlijkheid Yair Lapid binnenboord halen.

Bij de Zionistische Unie van Herzog (24 zetels), de linkse Meretz (4 zetels) en de Arabieren (14 zetels) hoeft hij voor een rechts-religieuze coalitie waarschijnlijk niet aan te kloppen.

Achtergrond: Hierom draaien de verkiezingen in Israël l Dossier Israëlische verkiezingen