Lage opkomst bij tweede ronde Franse parlementsverkiezingen

De opkomst bij de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen op zondag is tot nu toe de laagste in jaren. Rond 17.00 uur had ruim 35 procent van de kiezers een stem uitgebracht. 

De opkomst lag in de namiddag ongeveer 10 procentpunten lager dan op het zelfde tijdstip bij de tweede verkiezingsronde in 2012. Toen had om 17.00 uur ruim 46 procent van de kiezers gestemd.

President Emmanuel Macron heeft zelf ook al gestemd. Hij meldde zich 's ochtends bij een stembureau in de kustplaats Le Touquet.

Eerste ronde

Ook bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen trokken stemgerechtigden eerder deze maand ook niet massaal naar de stembus. Toen bracht in totaal 48,7 procent van de kiezers een stem uit; het laagste aantal sinds de oprichting van de Vijfde Republiek in 1958.

La Republique En Marche

Naar verwachting gaat de partij La République En Marche (LREM) van Macron weer een ruime meerderheid in het parlement halen, waardoor de weg vrij is om veel hervormingen door te voeren. 

De meeste stembureaus zijn geopend tot 18.00 uur. In grote steden, waaronder Parijs zijn de bureaus tot 20.00 uur open.

Afgelopen zondag was de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. De kiezers gaven toen vooral hun steun aan de LREM en haar bondgenoot MoDem. Ze behaalden ongeveer een derde van de stemmen.

Peilingen

Volgens de peilingen komt de partij van Macron zondagavond zelfs uit op 415 tot 445 van de in totaal 577 zetels van de volksvertegenwoordiging in Parijs, de Assemblée Nationale. Dat stelt de heersende politieke orde voor grote problemen.

Met name de Socialisten zitten in de hoek waar de klappen vallen. Nu bezetten zij nog 273 zetels, maar de peilingen wijzen op een verlies van misschien wel 240 zetels.

NUwerk

Tip de redactie