De Franse president Emmanuel Macron heeft de conservatieve Édouard Philippe benoemd tot premier van het land.

De 46-jarige Philippe zit niet in En Marche!, de partij van Macron, maar is afkomstig van de centrumrechtse Republikeinen. Philippe is de burgemeester van Le Havre en een vertrouweling van de prominente conservatieve politicus Alain Juppé, ook van de Republikeinen.

Hij zal een tegenwicht zijn tegen voormalige socialistische parlementsleden die de kant van Macron hebben gekozen. Het is in Frankrijk hoogst ongebruikelijk dat een president iemand uit een ander politiek kamp tot hoofd van de regering maakt.

De keuze wordt dan ook gezien als een poging om sleutelfiguren van zowel linkse als rechtse partijen binnen de regering te plaatsen als voorbereiding op de parlementaire verkiezingen in juni. Dinsdag worden naar verwachting de andere leden van het kabinet bekendgemaakt.

Later op de dag vertrekt Macron naar Duitsland, daar heeft hij een ontmoeting met de bondskanselier Angela Merkel. 

Marine Le Pen

Marine Le Pen is een week na haar nederlaag in de presidentiële verkiezingen weer terug aan het hoofd van Front National. De politica had het voorzitterschap tijdelijk overgedragen om zich volledig op de strijd met Macron te richten.