Macron open voor gesprekken samenwerking 'welwillende' conservatieven

Emmanuel Macron staat open voor gesprekken met conservatieve Republikeinen die willen meewerken aan zijn agenda. Dat heeft Arnaud Leroy, hoofd van de kandidatenselectiecommissie van Macrons beweging Republiek op weg! (REM), gezegd.

Op de kandidatenlijst waarmee de partij van Macron de strijd om 577 zetels in de Franse Nationale Vergadering wil ingaan prijken 428 namen, waaronder die van een aantal socialisten. Macron was tot vorig jaar zelf minister van Economische Zaken in de socialistische regering.

''Er is een groep Republikeinen die zeggen 'wij willen nuttig zijn voor het land, maar wij willen onszelf niet macroniseren'", zei Leroy tegen het televisiestation BFM. ''Als verantwoordelijke personen staan wij open voor discussies. Ik gooi geen deuren in het slot.''

François Bayrou, een centrumrechtse bondgenoot van Macron, toonde zich ontevreden met de kandidatenlijst. Daar staan slechts 35 leden van zijn MoDem-partij op, terwijl hij met Macron 120 had afgesproken. Richard Ferrand, secretaris-generaal van de REM, zei dat er nog 150 vacatures zijn voor kandidaten.

Tip de redactie