Kandidatenlijst beweging Macron nog niet compleet

De politieke beweging van de komende Franse president Emmanuel Macron heeft vooralsnog circa 450 kandidaten gevonden voor de parlementsverkiezingen. 

De verkiezingen voor de Franse Tweede Kamer die 577 zetels telt, zijn over een maand. De nieuwe beweging heet De republiek op weg! (LRM, eerder: Op weg!) en had laten weten dat donderdag alle 577 kandidaten bekend worden.

Dat is niet gelukt omdat er ''voor gevoelige kiesdistricten'' meer tijd nodig is om een keuze uit het overweldigende aanbod te maken.

Franse media berichtten dat sinds begin dit jaar 19.000 mensen zich als kandidaat-Kamerlid hebben aangemeld. Het is een enorm karwei voor de negen leden tellende selectiecommissie onder leiding van raspoliticus Jean-Paul Delevoye om kandidaten uit te kiezen.

Veel kandidaten hebben zich aangemeld kort nadat Macron zondag de presidentsverkiezingen had gewonnen. Macron stichtte zijn beweging in april 2016 en die heeft nog geen enkele zetel. Onder de aanmelders zijn ook parlementariërs die denken in hun kiesdistrict meer kans te maken onder de vlag van LRM.

Moderniseren

De beweging van Macron streeft naar een beleid dat Frankrijk uit oude politieke tegenstellingen moet losweken. Nieuwe krachten moeten het land moderniseren, vindt Macron.

Partijsecretaris Richard Ferrand zei donderdag dat daarom meer dan de helft van de goedgekeurde kandidaten helemaal niet uit de politiek komt. Zo kan volgens Ferrand het politieke landschap ook worden hervormd.

De republiek op weg! heeft nu 214 vrouwen en 214 mannen geselecteerd als kandidaat-parlementsleden. Onder hen zijn slechts 24 huidige parlementariërs die hun zetel ter beschikking van de beweging van Macron stellen.

NUwerk

Tip de redactie