Partij Macron wil Franse oud-premier Valls niet als kandidaat

En Marche!, de partij van de zondag verkozen Franse president Emmanuel Macron, accepteert oud-premier Manuel Valls niet als kandidaat. Volgens de kiescommissie voldoet Valls "op dit moment" niet aan de eisen.

De oud-premier, die van 2014 tot 2016 de regering leidde onder president François Hollande, maakte dinsdag bekend dat hij van de Socialistische Partij wilde overstappen naar de partij van Macron.

En Marche! heeft tot nu toe geen enkele zetel in het parlement en hoopt tijdens de verkiezingen op 11 juni een meerderheid te behalen, zodat de nieuwe president makkelijker besluiten kan doorvoeren. Valls sprak zich dinsdag uit voor deze presidentiële meerderheid en wilde zich verkiesbaar stellen namens de partij voor het departement Essonne.

Lid

De commissie die namens En Marche! de kandidaten selecteert, laat aan Le Monde weten dat voor die post al een kandidaat is aangewezen. Bovendien is Valls nog geen lid van de partij, waardoor zijn kandidaatschap niet door de commissie in behandeling is genomen. Daarnaast zegt de partij dat het niet haar taak is "om oud-politici te recyclen".

"We krijgen een hoop aanvragen van oud-politici die bang zijn om hun baan te verliezen en die door ons gered willen worden," zei Jean-Paul Delevoye namens de partij tegen radiozender Europe 1. "Dat is niet onze roeping, we willen een nieuwe politieke beweging opzetten."

Woensdagmiddag wordt bekend welke 577 kandidaten namens En Marche! op de lijst staan voor de parlementsverkiezingen.

NUwerk

Tip de redactie