Vladimir Poetin heeft tegen de aankomende president van Frankrijk, Emmanuel Macron, gezegd dat Rusland openstaat voor samenwerking om "internationale stabiliteit en veiligheid" te garanderen. 

"Het is in deze omstandigheden belangrijk om onze verschillen te overbruggen", aldus Poetin maandag.

De president feliciteerde Macron met zijn overwinning van zondag. "De burgers van Frankrijk hebben tijdens deze moeilijke tijd voor Europa en de rest van de wereld hun vertrouwen in jou geuit."

De felicitaties zijn opvallend omdat Rusland ervan wordt beschuldigd om de verkiezingenin in Frankrijk te hebben willen beïnvloeden. Marine Le Pen heeft zich meermaals openlijk uitgesproken als aanhanger van het beleid van Poetin en is in maart, vlak voor de verkiezingen, nog bij Poetin op bezoek gegaan. 

Macron klaagde tijdens zijn campagne bovendien dat hij werd zwartgemaakt door sommige Russische media.

Kersverse Franse president Macron houdt overwinningsspeech in Parijs
60
Kersverse Franse president Macron houdt overwinningsspeech in Parijs

Leningen

Russische banken die gelinkt worden aan het Kremlin hebben de partij van Le Pen, het Front National, eerder leningen verstrekt. De leningen waren verstrekt toen de vader van Le Pen, Jean-Marie Le Pen, nog de leider van de partij was.

Ook tijdens deze verkiezingen zouden Russische banken de partij hebben geholpen, wat ontkend wordt door de Franse politicus en Rusland.

Ook de Amerikaanse president Trump en de Turkse president Erdogan feliciteerde Macron maandag.