De Franse sociaal-liberaal Emmanuel Macron heeft zondag de presidentsverkiezingen volgens de eerste exitpolls ruimschoots gewonnen. Macron kreeg ruim 65 procent van de stemmen en versloeg zijn tegenstander Marine Le Pen. Hieronder een overzicht van de internationale reacties.

Premier Mark Rutte heeft zondag Emmanuel Macron gefeliciteerd met zijn overwinning. Volgens Rutte "heeft het Franse volk een duidelijke progressieve en pro-Europese keuze gemaakt". Rutte zegt verder uit te kijken naar de eerste ontmoeting met Macron en naar de toekomstige samenwerking.

Vertrekkend president François Hollande van Frankrijk: "Zijn grote overwinning bevestigt dat een zeer grote meerderheid van onze medeburgers zich wilde verenigen rond de waarden van de republiek en haar gehechtheid aan de Europese Unie wilde tonen."

Blijdschap bij Louvre voor Macron, volkslied klinkt bij kamp Le Pen
Blijdschap bij Louvre voor Macron, volkslied klinkt bij kamp Le Pen

May en Merkel

Ook de Britse premier Theresa May heeft Macron gefeliciteerd met zijn succes. "Frankrijk is een van onze naaste bondgenoten en wij zien ernaar uit om met de nieuwe president op een breed scala aan gedeelde prioriteiten samen te werken", aldus een verklaring van het bureau van de premier.

De Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert noemt het een overwinning "voor een sterk, verenigd Europa en voor de Duits-Franse vriendschap".

De aankomende Franse president Emmanuel Macron heeft zondag een "zeer hartelijk" telefoongesprek van tien minuten gehad met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens een naaste medewerker zei Macron dat hij "zeer gauw'" naar Berlijn reist.

Ook de Europese president Donald Tusk feliciteert Macron en de Franse bevolking die "hebben gekozen voor vrijheid, gelijkheid en broederschap en die nee heeft gezegd tegen de tirannie van het 'neppe nieuws'".

Trump en Wilders

De Amerikaanse president Donald Trump, meldde via Twitter "er naar uit te zien om met hem samen te werken".

Geert Wilders vindt dat verliezend Frans presidentskandidaat Marine Le Pen het "toch goed heeft gedaan". De PVV-leider heeft haar dat zondag via Twitter laten weten.

"Miljoenen patriotten hebben voor je gestemd. De volgende keer zul je winnen - en ik ook!", aldus Wilders. Hij en Le Pen zijn politieke bondgenoten.