Twee op de drie Franse kiezers stemden zondag op Emmanuel Macron. Waar staan deze nieuwe president en zijn partij En Marche! ​eigenlijk voor? 

Veel buitenlandse regeringsleiders slaakten een zucht van verlichting toen zich zondagavond de uitslag van de Franse verkiezingen aftekende. Frankrijk heeft massaal gekozen voor Emmanuel Macron, die met zijn 39 jaar de jongste president van de republiek ooit wordt.

"Een nieuwe bladzijde in onze lange geschiedenis is aangebroken", aldus Macron na de overwinning. De toekomstige president wil een hoofdstuk beginnen waarin de "herontdekking van hoop en vertrouwen" centraal staat. "Laten we houden van Frankrijk."

De overwinnaar beklom het spreekgestoelte onder de tonen van de Ode aan de vreugde uit Beethovens negende symfonie, de hymne van de Europese Unie.

Dit zijn de plannen van de nieuwe Franse president Macron
107
Dit zijn de plannen van de nieuwe Franse president Macron

Front National

Ondanks zijn klinkende overwinning gaat Macron het niet gemakkelijk krijgen. Veel kiezers stemden niet zozeer vóór hem, maar meer tégen Marine Le Pen en haar Front NationalSlechts 40 procent van de Macron-stemmers zei dit te doen vanwege zijn ideeën.

Bovendien boekte Front National de beste resultaten in een verkiezing ooit; ruim 10 miljoen Fransen gaven hun stem aan Le Pen. De nieuwe president is zich hier zeer bewust van. In zijn overwinningstoesprak richtte hij zich ook bewust tot de Le Pen-stemmers.

De Front National-aanhangers hebben "woede, onzekerheid en overtuigingen" geuit, zei de nieuwe president daar. "Ik respecteer dat. Maar ik zal in de komende vijf jaar alles doen om hun geen reden meer te geven om voor extremen te stemmen."

Obama van Frankrijk

De jonge leider van de republiek, door aanhangers 'de Obama van Frankrijk' gedoopt, wacht nu de enorme taak wacht om in het parlement een sterke meerderheid op te bouwen om noodzakelijke veranderingen door te voeren in Frankrijk. De verkiezingen voor het lagerhuis staan gepland in juni.

Het feit dat geen van de vier presidentskandidaten in de eerste ronde een overtuigende meerderheid wist te halen, toont aan hoe verdeeld het land is.

Hoewel Macron in het verleden lid was van de sociaaldemocratische Parti Socialiste noemt hij zichzelf uitgesproken liberaal.

Zijn partij En Marche! streeft naar een verlaging van de werkloosheid naar 7 procent van de beroepsbevolking tegen 10 procent nu, investeringen van 50 miljard euro, en besparingen in de publieke sector van 60 miljard per jaar. Macron wil meer leraren op scholen en kleinere klassen.

Politiek midden

Macron was minister van Economische Zaken onder president François Hollande van 2014 tot 2016. Hij presenteerde zich in dat kabinet als een onafhankelijk kandidaat voor het politieke midden. Macron wil drastische economische hervormingen voor Frankrijk.

Om die hervormingen te realiseren moet Macron een meerderheid krijgen in het Franse parlement, daarvoor zijn de verkiezingen in juni. Middels het aantrekken van linkse en rechtse politici hoopt Macron die meerderheid te krijgen. Op 15 mei benoemde hij de Republikein Édouard Philippe tot nieuwe premier van Frankrijk, een voorheen ongebruikelijke keuze aangezien Philippe geen lid is van En Marche!.

Hij ijvert voor stroomlijning van publieke en private pensioenstelsels, en voor systemen van werkloosheidsuitkeringen, die nu verschillen voor zelfstandigen en mensen in loondienst.

Jean-Luc Mélenchon, de linkse kandidaat die in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen al afviel, waarschuwde dat Macron het Franse sociale stelsel de oorlog wil verklaren. Ook Franse vakbonden toonden zich ongerust. Macron moet sowieso zijn best doen zijn elitaire imago van zich af te werpen; de president bezocht een eliteschool en maakte carrière als bankier.

Hokjesdenken

De president richtte zijn partij En Marche!, die niet toevallig dezelfde initialen als haar leider heeft, een jaar geleden op als alternatief voor het Franse hokjesdenken in de politiek. Het volk leek genoeg te hebben van links en rechts en bleek zich inderdaad aangesproken te voelen tot de jonge, onpartijdige nieuwe kandidaat in het veld.

Macron is sinds 2007 getrouwd met de nu 64-jarige docente Brigitte Macron-Trogneux. Ze leerden elkaar kennen op de Jezuitenschool in Amiens waar Brigitte les gaf aan Emmanuel.

Kersverse Franse president Macron houdt overwinningsspeech in Parijs
60
Kersverse Franse president Macron houdt overwinningsspeech in Parijs