Emmanuel Macron van En Marche! wordt de nieuwe president van Frankrijk. De sociaal-liberaal heeft 66 procent van de stemmen gekregen en daarmee zijn tegenstander Marine Le Pen van Front National verslagen.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken liet maandagochtend vroeg weten dat praktisch alle stembiljetten zijn geteld. Het opkomstpercentage was 75 procent.

Macrons tegenstander Marine Le Pen van het Front National kreeg 34 procent van de stemmen. Dat vertegenwoordigt 10,6 miljoen stemmen, een recordaantal in de geschiedenis van de partij.

Uit de officiële cijfers blijkt dat ongeveer 12 procent van de stembiljetten niet was ingevuld of ongeldig was.

"Een nieuwe bladzijde in onze lange geschiedenis is aangebroken", aldus Macron na de overwinning. De toekomstige president wil een hoofdstuk beginnen waarin de "herontdekking van hoop en vertrouwen" centraal staat. "Laten we houden van Frankrijk."

Kersverse Franse president Macron houdt overwinningsspeech in Parijs
60
Kersverse Franse president Macron houdt overwinningsspeech in Parijs

Overwinningstoespraak

Macron hield een overwinningstoespraak voor het Louvre in Parijs. De mensen die op FN-kandidaat Marine Le Pen hebben gestemd, hebben ''woede, onzekerheid en overtuigingen'' geuit, zei hij daar. ''Ik respecteer dat. Maar ik zal in de komende vijf jaar alles doen om hun geen reden meer te geven om voor extremen te stemmen.''

De overwinnaar beklom het spreekgestoelte onder de tonen van de Ode aan de vreugde uit Beethovens negende symfonie, de hymne van de Europese Unie. Hij bedankte zijn aanhang en richtte het woord ook tot de kiezers die het niet met zijn standpunten eens zijn, maar toch op hem gestemd hebben om Le Pen te dwarsbomen.

Zij deden dat om de republiek tegen het extremisme te verdedigen, zei Macron. ''Ik ben mij bewust van onze meningsverschillen. Ik zal die eerbiedigen. Maar ik beloof: ik zal de republiek verdedigen.''

In de toespraak zei Macron dat nu de ''enorme taak'' wacht om in het parlement een sterke meerderheid op te bouwen om noodzakelijke veranderingen door te voeren in Frankrijk. De verkiezingen voor het lagerhuis staan gepland in juni.

Jean-Luc Mélenchon, de linkse kandidaat die in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen al afviel, waarschuwde dat Macron het Franse sociale stelsel de oorlog wil verklaren. Ook Franse vakbonden toonden zich ongerust.

Dit zijn de plannen van de nieuwe Franse president Macron
107
Dit zijn de plannen van de nieuwe Franse president Macron

Le Pen

Le Pen heeft Macron gefeliciteerd met de overwinning. Volgens haar heeft Frankrijk gekozen voor continuïteit. "Omdat ik het beste voor heb met Frankrijk wens ik hem veel succes."

"Ik wil ook de elf miljoen Fransen bedanken die mij hun stem en vertrouwen hebben gegeven", aldus Le Pen. Ondanks de nederlaag is de uitslag voor het Front National de beste in de geschiedenis van de partij. De stemming op de partijbijeenkomst was bedrukt. Een aanwezige noemde de uitslag op de Franse zender TV5 "een grote deceptie".

Le Pen wil met haar partij nu een nieuwe koers varen om zo "nog beter aan de verwachtingen van het Franse volk tegemoet te komen.

Blijdschap bij Louvre voor Macron, volkslied klinkt bij kamp Le Pen
Blijdschap bij Louvre voor Macron, volkslied klinkt bij kamp Le Pen

Pensioenen en euro

Jean-Marie Le Pen, de voormalig leider van het Front National (FN) zei zondagavond op de Franse radiozender RTL dat zijn dochter en opvolgster als partijleider "de presidentsverkiezingen heeft verloren vanwege haar standpunt over de pensioenen en het afschaffen van de euro."

Kritiek had hij ook op Florian Philippot, de rechterhand van Marine Le Pen. "Mede door hem heeft het Front National de verkiezingen verloren", zei de gepensioneerde politicus. Philippot noemde de uitslag op zijn beurt "een historisch succes".

Eerste ronde

In de eerste ronde op 23 april kreeg Macron ook meer stemmen dan Le Pen. Toen deden echter ook nog andere kandidaten mee. Na de winst van twee weken terug schaarden meerdere van de afgevallen kandidaten zich achter de voormalige minister van Economische Zaken.

De 39-jarige Macron maakte eind vorig jaar bekend president te willen worden met zijn eigen partij: En Marche! (Voorwaarts). Hij wordt daarmee de jongste president uit de Franse geschiedenis.

Macron staat voor deregulering van de economie en het versterken van de Franse integratie in de Europese Unie. Le Pen wilde juist de grenzen sluiten, van de euro af en minder migratie.

Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?
134
Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?