Rond 15.00 uur uur heeft 65,3 procent van de kiesgerechtigde Fransen gestemd voor een nieuwe president. Dat blijkt uit cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dat is lager dan vijf jaar geleden, toen de opkomst rond dit tijdstip 71,3 procent was.

De beide presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen hebben inmiddels hun stem uitgebracht. Dat geldt ook voor de aftredende president François Hollande.

Deze zondag wordt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk gehouden.

Fransen naar stembus in tweede ronde verkiezingen
Fransen naar stembus in tweede ronde verkiezingen

Opiniepeilingen

Ruim 66.000 stembureaus openden zondag om 8.00 uur de deuren. De meeste Franse kiezers hebben tot 19.00 uur de tijd om een stem uit te brengen.

Opiniepeilingen gaan ervan uit dat de 39-jarige Macron de verkiezingen zal winnen. Macron staat in de peilingen zo'n 23 tot 26 procentpunt voor op Le Pen. In de eerste ronde van de verkiezingen bleken die peilingen accuraat.

Macron staat voor deregulering van de economie en het versterken van de Franse integratie in de Europese Unie. Le Pen wil grenzen sluiten, van de euro af en minder migratie.

Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?
134
Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?

Exitpolls

Kort na het sluiten van de stembureaus, rond 20.00 uur, worden de eerste exitpolls verwacht. Met uitzondering van informatie over de opkomst, mogen er voor het sluiten van de stembureaus geen voorlopige resultaten naar buiten worden gebracht.

Zo werken de Franse verkiezingen
Zo werken de Franse verkiezingen