In Frankrijk zijn om 8.00 uur ongeveer 67.000 stemlocaties geopend voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in dat land. Ongeveer 47 miljoen Fransen mogen kiezen tussen de sociaal-liberaal Emmanuel Macron en de nationalist Marine Le Pen.

De meeste Franse kiezers hebben tot 19.00 uur de tijd om een stem uit te brengen. In de grote steden zijn de stembureaus een uur langer open. De winnaar van de verkiezingen zal de zittende socialistische president François Hollande opvolgen.

Net als bij de eerste ronde, twee weken geleden, staan tienduizenden politieagenten en militairen paraat bij de stembusgang.

Opiniepeilingen gaan ervan uit dat de 39-jarige Macron de verkiezingen zal winnen. Macron staat in de peilingen zo'n 23 tot 26 procentpunt voor op Le Pen. In de eerste ronde van de verkiezingen bleken die peilingen accuraat.

Macron staat voor deregulering van de economie en het versterken van de Franse integratie in de Europese Unie. Le Pen wil grenzen sluiten, van de euro af en minder migratie.

Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?
134
Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?

Stemmen

Macron bracht om 11.00 uur zijn stem uit in het gemeentehuis van zijn woonplaats Le Touquet, in het departement Pas-de-Calais in het noordwesten van Frankrijk. De presidentskandidaat was in gezelschap van zijn vrouw Brigitte Trogneux.

Macrons tegenstander Le Pen meldde zich enkele minuten later, eveneens onder grote belangstelling, bij haar stembureau in Hénin-Beaumont. Dat ligt in dezelfde streek meer landinwaarts, ten zuiden van Lille.

De aftredende president François Hollande was er in zijn kiesdistrict Tulle, in centraal-Frankrijk, vroeg bij. Hij riep de Fransen na de eerste ronde herhaaldelijk op Macron te steunen. De impopulaire socialist legde zich neer bij de desastreuze voorspellingen en stelde zich niet herkiesbaar. De kandidaat van zijn partij, Benoît Hamon, haalde twee weken geleden slechts 6,4 procent.

Fransen naar stembus in tweede ronde verkiezingen
Fransen naar stembus in tweede ronde verkiezingen

Nederland

Bij het Franse consulaat aan de Vijzelgracht in Amsterdam staat zondag een lange rij mensen die hun stem willen uitbrengen voor de verkiezingen. Volgens een medewerker van het consulaat staan er honderden kiesgerechtigden.

In Nederland wonen ongeveer 18.000 kiesgerechtigde Fransen. Het consulaat verwacht dat ongeveer de helft zijn stem in Amsterdam zal uitbrengen en de andere helft bij het stembureau in het Lycée français Van Gogh in Den Haag.

Hack

Onbekend is of het lekken van een groot aantal e-mails afkomstig van het team van Macron invloed zal hebben op de verkiezingen. Vrijdag werd bekend dat de e-maills waren verkregen door een hack.

In de nacht van zaterdag op zondag bleek dat extreemrechtse activisten in de Verenigde Staten hebben geholpen met het verspreiden van de e-mails.

Zo werken de Franse verkiezingen
Zo werken de Franse verkiezingen

Exitpolls

Kort na het sluiten van de stembureaus, rond 20.00 uur, worden de eerste exitpolls verwacht. Met uitzondering van informatie over de opkomst, mogen er voor het sluiten van de stembureaus geen voorlopige resultaten naar buiten worden gebracht.

Beide kandidaten zullen zondagavond waarschijnlijk hun aanhangers toespreken, waarbij er bij de winnaar uiteraard een groot feest is.

In juni wordt er in Frankrijk opnieuw gestemd, dan voor de parlementsverkiezingen. De verkiezingen van zondag zullen waarschijnlijk ook grote invloed hebben op die parlementsverkiezingen