Extreemrechtse activisten in de Verenigde Staten hebben geholpen met het snel verspreiden van de grote hoeveelheid data afkomstig van een hack van de computer op het campagnebureau van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron.

Onderzoekers van het Atlantic Council's Digital Forensic Research Lab ontdekten zaterdagavond dat de gestolen gegevens razendsnel op allerlei Twitteraccounts werden gezet en zo verspreid konden worden. Wie de activisten precies zijn is niet bekendgemaakt. Het onderzoek naar de zaak is nog in volle gang. Ook Rusland wordt verdacht van betrokkenheid bij de digitale diefstal.

Binnen drie uur werden 47.000 tweets geplaatst met de hastag #MacronLeaks. De eerste die een tweet verstuurde was Jack Posobiec, een schrijver van de extreemrechtse Amerikaanse site The Rebel TV. Hij voerde vorig jaar ook campagne voor presidentskandidaat Donald Trump.

Posobiec ontkende dat hij achter de grootschalige geautomatiseerde verspreiding van de tweets zat. Hij zou naar eigen zeggen alleen een bericht over de hack afkomstig van de site 4chan via Twitter gedeeld hebben.

Een groot aantal e-mails afkomstig van het campagneteam van Macron was vrijdag op internet gezet.  

Franse media mogen de inhoud van de gelekte e-mails van het campagneteam van de Franse presidentskandidaat Macron niet publiceren. Publicatie wordt gezien als een misdaad. Zaterdag hebben ze dat ook niet gedaan. 

Authentiek

Het team van Macron bevestigde al snel dat de e-mails authentiek zijn. Sommige documenten zijn nep om twijfel en verwarring te zaaien, aldus het campagneteam.  

Een gebruiker met de naam EMLEAKS plaatste zo'n negen gigabyte aan bestanden op de site Pastebin, waar documenten anoniem gedeeld kunnen worden. Vervolgens verschenen ze op 4Chan, een internetforum dat populair is bij radicaal-rechts, met de melding: "Ik kreeg dit vandaag aangereikt, dus nu geef ik het aan jullie, het volk."

Het is nog onduidelijk wie schuil gaat achter de naam EMLEAKS.

Gecoördineerde hack-operatie

Macron is volgens zijn campagneteam slachtoffer geworden van een ''zeer grote en gecoördineerde hack-operatie''. Daarbij zijn volgens de eerste inschatting van het team gestolen documenten vermengd met nep-documenten op internet gezet.

Het doel is volgens Macrons team duidelijk: de daders willen kort voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zijn campagne ondermijnen. 

Ondanks de ernst van de situatie stelt het campagneteam zich over de inhoud van de documenten geen zorgen te maken. Die zouden slechts de ''normale manier waarop een presidentscampagne verloopt'' laten zien.

Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?
134
Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?

Presidentsverkiezingen

Zondag gaan de Fransen naar de stembussen om te kiezen tussen de pro-Europese sociaal-liberaal Macron en de rechtspopulistische Marine Le Pen. De voormalige minister van Economische Zaken Macron gaat aan kop in de peilingen. 

Ruim 66.000 stembureaus openen zondag om 08.00 uur de deuren. De meeste van de 47,5 miljoen Franse kiesgerechtigden hebben tot 19.00 uur de tijd om een stem uit te brengen. In de grote steden zijn de stembureaus een uur langer open. Net als in de eerste ronde worden tienduizenden politieagenten en militairen ingezet voor de beveiliging van de stembusgang.