Franse media mogen de inhoud van de gelekte e-mails van het campagneteam van de Franse presidentskandidaat Macron niet publiceren. Publicatie wordt gezien als een misdaad.

Dat heeft de Franse kiescommissie zaterdag gezegd nadat de leden bijeen waren gekomen om over de hack te vergaderen.

Voor de vergadering was de commissie terughoudender. Toen riep het orgaan media alleen op voorzichtig te zijn met het publiceren van details uit de gelekte e-mails omdat het mogelijk strafbaar kon zijn.

In Frankrijk zijn de campagnes beëindigd. Tot de verkiezingen zondag mogen er bijvoorbeeld geen prognoses of andere verhalen meer worden gepubliceerd. Dergelijke publicaties zijn verboden omdat ze de verkiezingen mogelijk kunnen beïnvloeden.

Stemmen

Bewoners van de Franse eilandengroep Saint-Pierre en Miquelon voor de Canadese oostkust gaan zaterdagmiddag al naar de stembus voor de Franse verkiezingen. Zo'n vijfduizend kiesgerechtigden mogen hun stem uitbrengen op Marine Le Pen of Emmanuel Macron.

De voormalige minister van Economische Zaken Macron gaat aan kop in de peilingen. Het leeuwendeel van de 47 miljoen Fransen gaat zondag stemmen.

Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?
134
Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?