Een groot aantal e-mails afkomstig van het campagneteam van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron is vrijdag op internet gezet.  

Het team van Macron bevestigde dat de e-mails authentiek zijn. Sommige documenten zijn nep om twijfel en verwarring te zaaien, aldus het campagneteam.  

Een gebruiker met de naam EMLEAKS plaatste zo'n negen gigabyte aan bestanden op de site Pastebin, waar documenten anoniem gedeeld kunnen worden. Vervolgens verschenen ze op 4Chan, een internetforum dat populair is bij radicaal-rechts, met de melding: "Ik kreeg dit vandaag aangereikt, dus nu geef ik het aan jullie, het volk."

Het is nog onduidelijk wie schuil gaat achter de naam EMLEAKS.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken wil niet reageren op de hack omdat de presidentscampagne is afgelopen, aldus een woordvoerder. Volgens de wet mogen functionarissen zo kort voor de verkiezingen geen uitspraken meer doen die de uitkomst van de stembusgang kunnen beïnvloeden.

De Franse kiescommissie riep Franse media op geen details uit de via internet gelekte e-mails te publiceren. Omdat de campagnes officieel zijn beëindigd, is het strafbaar om te berichten over de inhoud van de documenten.

Ondermijning

Macron is volgens zijn campagneteam slachtoffer geworden van een ''zeer grote en gecoördineerde hack-operatie''. Daarbij zijn volgens de eerste inschatting van het team gestolen documenten vermengd met nep-documenten op internet gezet.

Het doel is volgens Macrons team duidelijk: de daders willen kort voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zijn campagne ondermijnen. Zondag neemt de pro-Europese sociaal-liberaal Macron het op tegen de rechtspopulistische Marine Le Pen.

Ondanks de ernst van de situatie stelt het campagneteam zich over de inhoud van de documenten geen zorgen te maken. Die zouden slechts de ''normale manier waarop een presidentscampagne verloopt'' laten zien.

Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?
134
Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?

WikiLeaks

Klokkenluiderssite WikiLeaks vindt de timing opmerkelijk, omdat de bestanden geen invloed meer zouden kunnen hebben op de verkiezingsuitslag. In eerste instantie twitterde WikiLeaks dat het weleens om een grap zou kunnen gaan. In een latere tweet sprak de organisatie van ''een significant lek''.

Macron klaagde eerder nog over hackers die proberen de internetactiviteiten van zijn campagneteam te beïnvloeden. Ook zouden Russische media het op hem hebben gemunt. Rusland ontkende eerder ook maar iets te maken te hebben met internetaanvallen op de Franse presidentskandidaat.

'Verachtelijk'

Het Front National, de partij van de rivaal van Macron, reageerde met belangstelling op het uitlekken van de mails. Een hoge partijfunctionaris, Florian Philippot, vroeg zich op Twitter af of de 'Macronleaks' nog informatie bevatten die onderzoeksjournalisten bewust hebben genegeerd.

Die opmerking viel slecht bij de partij van Macron. Zijn woordvoerder noemde de opmerking van Philippot ''verachtelijk".