Tijdens een onverwacht bezoek vrijdag aan de stad Reims werd de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen van het Front National uitgejoeld door demonstranten.

Dat meldt het katholieke Franse dagblad La Croix

Het bezoek aan de kathedraal was van tevoren niet aangekondigd, maar er vormde zich snel een klein protest van aanhangers van Le Pens tegenstrever Emmanuel Macron en de linkse Jean-Luc Mélenchon, die de tweede verkiezingsronde niet haalde.

Donderdag werd Le Pen tijdens een campagnebijeenkomst in Bretagne bekogeld met eieren. Ze voerde de afgelopen dagen veel campagne in dit westelijke deel van Frankrijk, omdat ze daar laag in de peilingen staat. Tegenstanders van Le Pen kwamen af op haar bezoek aan een transportbedrijf. Ze werd niet geraakt door de eieren. 

Vrijdagochtend was er, naast in Reims, meer protest tegen de extreemrechtse kandidaat. In Parijs hing Greenpeace een groot spandoek aan de Eiffeltoren, met een oproep tot "Verzet" tegen Le Pen.

Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?
134
Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?

Mediastilte

Volgens de laatste peilingen koerst Macron af op een ruime overwinninig. Hij zou 62 procent van de stemmen krijgen, met 38 procent voor Le Pen. De kiezers werden gepeild na het televisiedebat tussen de twee kandidaten van afgelopen woensdag. 

Op vrijdagochtend vertelde Macron bij radiostation RTL dat hij al weet wie zijn premier wordt, als hij aanstaande zondag wordt verkozen tot president. Hij noemde nog geen naam: "Die zit voorlopig alleen in mijn hoofd."

Kiezers krijgen zaterdag de kans in alle rust hun keus te bepalen. In de Franse wet is vastgelegd dat de campagnes een dag vóór de verkiezingen ophouden. De media mogen pas zondagavond om acht uur weer berichten over uitspraken van de kandidaten of de verkiezingsuitslag.